Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bh. genetičari domaćini međunarodnim naučnim skupovima i radionicama

Preuzmite sliku

Udruženje za genetičko očuvanje bh. endemičnih i autohtonih resursa “Genofond” uz podršku Univerziteta u Sarajevu – Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) biće domaćini nizu naučnih sastanaka, skupova i radionica iz oblasti genetike.

Realizacija će početi 4. septembra u Sarajevu u okviru G-BiKE COST akcije (European Cooperation in Science and Technology – Evropska kooperacija za nauku i tehnologiju).

Kako je potvrđeno u INGEB-u, misija projekta je povezivanje naučnika, upravljača i korisnika prirodnih dobara širom Evrope kako bi se ukazalo na značaj primjene naučnih saznanja iz oblasti genetike i genomike u zaštiti biljnog i životinjskog svijeta.

Glavna ideja G-BiKE projekta je uspostavlјanje sistema korištenja genomskih podataka kao standardnog alata u programima zaštite životne sredine, populacija i vrsta biljnog i životinjskog svijeta uz standardizaciju protokola za detekciju i praćenje genetičkog diverziteta vrsta i njihovog adaptivnog potencijala na nivou Evropske unije.

Ta novoformirana mreža naučnika iz 32 države Evrope će u toku projekta nastojati da po uzoru na biciklo, shodno svome akronimu, poveže dva ključna segmenta (točka) u programima zaštite ekosistema – naučnike i sve one koji direktno primjenjuju programe zaštite ekosistema.

Predstavnici Bosne i Hercegovine u projektu su Emina Šunje (Prirodno-matematički fakultet, UNSA), Adi Habul (Fond za zaštitu okoliša FBiH), Belma Kalamujić Stroil (Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, UNSA) i Branislav Cvjetković (Šumarski fakultet, Univerzitet u Banja Luci).

Naučni program akcije je podijeljen na pet tematskih cjelina, organizovanih kao radne grupe. Tim iz BiH će učestvovati u radu grupe čiji je fokus širenje znanja o genetičkoj raznolikosti i adaptivnim kapacitetima ekosistema u široj evropskoj javnosti, izvan tipičnih zajednica naučnika i praktičara.

To će podrazumijevati organizaciju edukativnih događaja u zoološkim i botaničkim vrtovima, razvoj koncepta građanin-naučnik, izradu online edukativnih materijala (video, webinari, animirani filmovi), promociju multidisciplinarnog pristupa problematici zaštite okoliša kroz uključivanje umjetnika i novinara te komunikaciju s EU i nacionalnim tijelima zaduženim za pitanja okoliša.

Za rukovodioca projekta izabran je Cristiano Vernesi iz Italije.

Aktivnosti će biti završene G-Biking biciklističkom turom kroz zaštićeno područje Veliku aleju na Ilidži, uz više od 50 učesnika iz cijele Evrope.

Udruženje genetičara u BiH (GENuBiH) će od 2. do 4. oktobra organizovati Prvi kongres genetičara u BiH s međunarodnim učešćem, kao treći u nizu naučnih skupova nakon simpozija genetičara u Sarajevu 2011. i Banja Luci 2015. godine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje