Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

BH blok: Pred narod je trebalo stati davno i povesti borbu protiv pandemije

Preuzmite sliku

U trenutku dok Milorad Dodik govori o mirnom razlazu, a Bakir Izetbegović da je spreman povesti narod u rat da bi to spriječio, Bosna i Hercegovina je prešla cifru od 8.000 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, saopšteno je danas iz BH bloka.

”Pred narod je trebalo stati davno i povesti borbu protiv pandemije i njenih posljedica te govoriti o vakcinisanju a ne otcjepljenju. Jedini pozitivan primjer gdje je vlast upravo tako postupila je Kanton Sarajevo. Današnji događaj i početak vakcinacije građana Sarajeva koji lično svjedoče o ljubaznosti medicinskog osoblja i organizaciju procesa porede s najuređenijim sistemima svijeta je dokaz toga. Nisu morali dočekati pozne godine da bi doživjeli da se sistem odnosi prema njima kako zaslužuju, kao prema onima koji su ga svojim doprinosima i izgradili. To što su zadnjih gotovo 30 godina proveli u jednom od najneuređenijih sistema u svijetu najveći krivci su oni koji danas pričaju o otcjepljenju i ratu kako bi upravo prikrili nered koji su stvorili”, saopćeno je.

Kako navode, ljudi hoće bolji život.

Ni otcjepljenje ni rat nisu put ka njemu, niti su danas izvjesni. Ogromna većina građana to zna. Naravno, ovu priču ne potcjenjujemo, ali isto tako nećemo pristati na političku homogenizaciju koja će u konačnici služiti izbornom uspjehu dominantnih nacionalnih političkih opcija. Priču o secesionizmu smatramo najvećim generatorom političke krize i pozivamo međunarodnu zajednicu, a prije svih Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju, njenu delegaciju u BiH te OHR da svaku takvu priču sankcionišu. Sankcije neće spriječiti da se o takvim stvarima razmišlja, ali je sigurno da bi pomoglo da niko na osnovu te retorike ne dođe na vlast ili uspije na njoj ostati.

Pozivamo sve nadležne agencije da poduzmu mjere predostrožnosti kako ostrašćeni pojedinci ne bi političke fantazije svojih etno-lidera shvatili kao vlastitu životnu misiju te napravili incident koji neće doprinijeti ostvarenju njihovih političkih želja ali može uništiti i njihov i ko zna još čiji život”, saopćeno je.

‘Mi vjerujemo da u cijeloj BiH postoje političke snage koje našu domovinu smatraju mjestom na kojem svi naši građani mogu osigurati najbolju budućnost za sebe i svoju djecu i da im možemo stvoriti sistemski okvir unutar kojeg će takva budućnost biti izvjesna. O tome smo spremni sa svima njima razgovarati koliko je god i kad god je to potrebno. Novih žrtava rata zasigurno neće biti, dok nove žrtve sistema brojimo svaki dan. Učinit ćemo sve da takav sistem promijenimo uz pomoć građana kojima je dosta politike beznađa i zaluđivanja”, saopćeno je iz BH bloka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,