Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. ambasadorica u Češkoj: Iduće sedmice odluka o direktnoj liniji Sarajevo – Prag

Preuzmite sliku

Proces vakcinacije ide sporo. Preminulo je preko 27.000 ljudi, a vakcinisano ispod 10 posto. Vakcine dolaze jako sporo. Još se čeka odobrenje ruske vakcine. Ni ovdje stanovništvo nije zadovoljno brzinom”, kazala je.

Bh. ambasadorica u Češkoj Martina Mlinarević kazala je kako su pregovori za direktnu avionsku liniju Sarajevo – Prag pred samim krajem. Posljednji sastanak trebao bi biti održan sljedeće sedmice. Nada se da će vijesti biti pozitivne.

“Problem je što su takse na aerodromu u Pragu najskuplje i tu su se razilaze stavovi agencija. Našli smo rješenje. Letovi bi trebali biti s manjeg aerodroma. Iskreno se nadam da ćemo nakon 11 godina imati direktnu liniju i da ćete mi svi doći. Nadam se da će Česi, koji mnogo vole avanture i prirodu, konačno moći uživati u prekrasnim ljepotama naše zemlje. BiH je za njih zanimljiva i avanturistička. Vjerujem da ćemo imati veliki broj posjeta od njih”, kazala je Mlinarević.

Kada je u pitanju situacija s pandemijom, Mlinarević je rekla da situacija nije puno bolja ni u Češkoj u odnosu na BiH.

“Proces vakcinacije ide sporo. Preminulo je preko 27.000 ljudi, a vakcinisano ispod 10 posto. Vakcine dolaze jako sporo. Još se čeka odobrenje ruske vakcine. Ni ovdje stanovništvo nije zadovoljno brzinom”, kazala je.

 • Istakla je kako je i mnogo Čeha išlo na vakcinaciju u Beograd.

  Kada su u pitanju mjere, kazala je kako se danas okončava strogi lockdown koji je bio na snazi od 1. marta.

  “Premijer je najavio da će za vikend biti dozvoljeno putovanje između dijelova. Učenici od 1. do 5. osnovne od ponedjeljka kreću u škole i bit će testirani kućnim testovima dva puta sedmično”, kazala je.

  Na konkurs se prijavili mladi iz cijele BiH

  Govoreći o konkursku koji je pokrenula za mlade od 14. do 19. godine o temi “Zašto posjetiti BiH”, kazala je da zainteresovanost velika. Otkrila je i da će umjesto planiranog jednog djeteta, dovesti dvoje ili troje.

  “Iznimno veliki odjek, cijeli dan nakon moje objave. Mnogo mladih mi se javilo iz cijele BiH. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje