Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bez zaključka o proširenju Opšteg kolektivnog ugovora na sve radnike

Preuzmite sliku

Na jučerašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH u Sarajevu nije formulisan zaključak o zahtjevu Saveza samostalnih sindikata BiH da Opšti kolektivni ugovor bude proširen na sve radnike u FBiH.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača kazao je da je Parlament FBiH usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je, između ostalog, uređeno pitanje najniže plate, učešće Vlade FBiH u zaključivanju OKU i drugo, te dodao da pomenuti zakon još nije stupio na snagu jer je usvojen u različitim tekstovima u Predstavničkom domu i Domu naroda, zbog čega je neophodno usaglašavanje teksta zakona.

ESV je prihvatilo inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH za izmjenu zakona o privatizaciji preduzeća, i predložilo da u saradnji s nadležnim ministarstvom dodatno definiraju inicijativu i ponovo je dostave ESV-u.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović pojasnio je da inicijativa ima za cilj izmjene postupka male privatizacije zbog problama s kupovinom dijelova preduzeća opterećenih hipotekama.

Smailbegović je istakao je da je potrebno da u postupku male privatizacije tender sadrži podatke o imovini predmeta prodaje, imovinskim pravima i teretima, potraživanjima koja će biti namirena prodajom imovine, procentualnom učešću založene imovine u predmetu prodaje, uvjetima prodaje, i drugim podacima od značaja.

Osim toga, naveo je da je potrebno da Agencija za privatizaciju bude dužna da objavu dostavi svim nadležnim sudskim registrima koji vode evidenciju o imovini koja je predmet prodaje kako se u procesu prodaje ne bi bilo moguće dodatno upisivati hipoteke i novi tereti, kao i da bi uvjerenje o izvršenju iz ugovora o kupoprodaji trebalo imati snagu izvršne prodaje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,