Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bez uvećanja naknada: Nastavlja se diskriminacija porodilja u FBiH

Preuzmite sliku

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojio rezoluciju o BHRT-u.

Ukratko, njome je naložena deblokada računa te medijske kuće. Rezolucijom se daju smjernice Poreskoj upravi Federacije za deblokiranje računa BHRT-a. Predlagači su SBB i SDP.

“Konkretan efekat rezolucije očekujem da će biti da porezna uprava odblokira transakcijske račune i omogući obavljanje djelatnosti BHRT-u do okončanja postupka jer Vijeće ministara nije u mogućnosti da obezbijedi dosljednu primjenu državnih zakona na cijeloj teritoriji BIH”, izjavio je potom SDP-ov Irfan Čengić.

U isto vrijeme, na cijeloj teritoriji Federacije BiH nastavlja se disikriminacija između zaposlenih i nezaposlenih porodilja. Naknada nije povećana, čak ni u predizborne svrhe, i iznosi 298 KM.

“Ostala je naknada nezaposlenoj porodilji u vidu sadake i milostinje i to na način da se sredstva obezbijede u budžetima kantona, a ne Federacije BiH. Zašto samo nezaposlene i zašto samo 300 KM?”, pita se zastupnik Mirsad Pidnžo (NIP).

“Teško je da Bosansko-podrinjski kanton koji živi od grantova, donacija, da dostigne ovu vrijednost finansiranja porodilja od 1000 km, to je nemoguće. I ovaj Zakon nije rješavanje pitanja, ali pozitivan segment ovog zakona je izjednačavanje naknada za djecu”, dodao je DF-ov poslanik Dževad Adžem.

Usvojeno je i finansiranje dječijeg dodatka na nivou Federacije BiH u iznosu od 103 KM za oko 90.000 djece godišnje, iz porodica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 40 posto najniže plaće u FBiH. Djeca će biti finansirana svakog mjeseca dok ne napune 18 godina. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,