Srijeda, 27. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Berton: Misija OSCE-a u BiH podržava izjavu Upravnog odbora PIC-a

Svi politički lideri bi trebali raditi odgovorno, pokazati hrabrost svom izbornom tijelu prilikom donošenja teških odluka i izbjegavati davanje javnih izjava koje otežavaju postizanje kompromisa.

Ono što je najvažnije, oni trebaju raditi na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i povjerenja među građanima BiH, izjavio je ambasador Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Uz podsjećanje da su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i SNSD  bili pobjednici na izborima 2018. godine te SNSD ima značajnu političku ulogu u Parlamentarnoj skupštini BiH, ambasador Berton kaže da  sporazum između SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH je osnov za formiranje Vijeća ministara i pokazuje da lideri mogu postići saglasnost, prenosi Fena

U pisanoj izjavi ambasadora Bertona piše da ne postoji razlog da se smatra da su se namjere HDZ BiH, SDA i drugih partnera za formiranje vlasti na državnom nivou promijenile.

On ističe da se pažnja treba usmjeriti na prevazilaženje trenutne blokade. Čini se da je matematički nemoguće, prema njegovom mišljenju, postići održivu koalciju bez kompromisa.

“Da li će to biti postignuto u najvećoj mjeri zavisi od povjerenja. Nažalost, nedavne izjave lidera na svim stranama, uključujući člana Predsjedništva BiH Dodika, ne pomažu izgradnju tog povjerenja”, kaže ambasador Berton.

Na kraju se navodi i da Misija OSCE-a u BiH podržava današnju izjavu Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (OU PIC-A). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje