Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ben Hodges: Rusija nema nikakvog interesa za stabilnost i sigurnost na Balkanu

Preuzmite sliku

Bivši komandant američke armije za Evropu Ben Hodges u intervjuu za Dan uživo analizira samit NATO-a u Madridu, imenovanje novog Vrhovnog zapovjednika NATO-a koji ga je naslijedio na poziciji komandanta američke armije za Evropu, pridruživanje Finske i Švedske, moguću rusku destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regiona te analizira gdje se nalazi rat u Ukrajini skoro pet mjeseci od njegovog početka.

U ovom trenutku kada imamo rat u Ukrajini i kada imamo prijetnju, koja bi mogla doći iz Rusije ne samo za sadašnjih osam članica na istoku Evrope, već i za one dvije buduće, koliko je važno da imamo te snage spremne, opremljene, ali i obučene sa nacionalnim snagama na istoku, ako se nešto desi, ako je potrebno pozvati se na članak 5 kao što se nikada ranije nije pozvalo?

Hodges: Nema sumnje da Kremlj nema nikakvog interesa za stabilnost i sigurnost u regionu Balkana. Njihova je prednost da nastave da podstiču nemire, da podstiču istorijske trzavice koje postoje, da vrše pritisak na sve strane koje su uključene na Balkanu, tako da ne mogu sami da donose odluke dozvoljavajući veću integraciju Zapada. To je posljednja stvar koju Kremlj želi. Stoga će sigurno tražiti načine da održe pritisak na vlasti u Bosni i Hercegovini, na Kosovu, na Srbiju i druge u regionu da ih destabilizuju kako ne bi mogli da se bliže orijentišu ili integrišu sa zapadom. Dakle, mi to prepoznajemo i mislim da je povećano prisustvo NATO-a i veći stepen spremnosti u regionu važna suprotnost tome. I naravno, vježbe, vježbe obuke, koje uključuju vojnike iz Bosne i Hercegovine, na primjer, ili sa Kosova, pa čak i iz Srbije koji rade sa NATO trupama ili američkim trupama, što pomaže u izgradnji povjerenja. Pomaže u izgradnji sposobnosti. I mislim da na taj način možemo pomoći da doprinesemo okruženju koje će omogućiti i podstaći više ekonomskih ulaganja, što će zaista biti ključno za mlade ljude u regionu Balkana.

Dozvolite mi da nastavim sa Balkanom i onda se vraćam na Ukrajinu. Vladimir Putin je preko svog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i njegove glasnogovornice Marije Zaharove zaprijetio Bosni i Hercegovini da će se suočiti s političkim tehničkim odgovorom, ako ide dalje s članstvom u NATO-u.

Kakve se to tehničke prijetnje mogu dogoditi ovdje u regionu? Jer znamo da Bosna nije geografski bliska Rusiji, nego glede onog što bi mogli pokušati učiniti u Bosni i Hercegovini na primjer, u nastojanju da je destabilizuju.

Hodges: Pa, prijetnje koje svakodnevno stižu iz Kremlja nisu nešto što shvaćam ozbiljno, posebno iz ministarstva vanjskih poslova. Oni su prijetili zemljama u Evropi godinama, sa nuklearnim napadom i raznim drugim strašnim posljedicama. Nisu bili u mogućnosti da prate ijednu od njih jer nemaju sposobnost da prate, Sigurno. Rusija ima hiljade komada nuklearnog oružja. Sigurno bi ih iskoristili ako bi Rusija bila ugrožena. I ako su možda mislili da postoji neka prednost, ali nema nikakve prednosti da Rusija koristi nuklearno oružje bilo gdje na Balkanu, pa čak i u Ukrajini. Zato mislim da to nisu kredibilne prijetnje. Očekujem da će i dalje koristiti dezinformacije. Tražit će mogućnosti, da korupcija stvori nepovjerenje unutar Bosne i Hercegovine, nepovjerenje u vladu, nepovjerenje u institucije, ali bilo kakav tehnički vojni odgovor meni nije vjerodostojan. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,