Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bego Gutić tvrdi da RMU “Banovići” upravljaju tri familije: Objavite platne liste zaposlenika!

Nakon što smo jučer (5.03.2018) objavili saopštenje RMU “Banovići”, u vezi sa javnim istupanjem Safeta Softića i Bege Gutića, stigao nam je i demant na pomenuto saopštenje kojeg je poslao Bego Gutić, Predsjednik povjereništva OO SDA Banovići.

Demant prenosimo u cjelosti:

Dana 05.03.2018. godine putem Vašeg medija objavili ste članak pod nazivom „RMU Banovići o Gutiću i Softiću zbog čega nisu u sastavu EP BiH“? Obzirom da navedeni tekst obliuje nizom neistina molimo vas da u skladu sa Zakonom o informisanju objavite demant kako slijedi.

Gutić Bego u emisijama FACE TV i TV1 na koje se referirate je nastupao u svojstvu Predsjednika povjereništva OOSDA Banovići pa vas u tom svojstvu i demantiram.

Netačno je da sam postavio pitanje javnosti zbog čega RMU BANOVICI d.d. Banovići nije u sastavu koncerna EP BiH. Tačno je da sam postavio pitanje zbog čega je prosječna plata RMU Banovići u prosjeku 200/300 km manja nego u Rudniku Kreka u Tuzli.

U Vašem tekstu ponovo ste još jednom pokušali obmanuti rudare i građane Banovića da su primanja zaposlenih u RMU Banovići u prosjeku ista i kao i u Rudniku KREKA. Pozivamo Vas da objavite platne liste za isto radno mjesto u jednom i drugom rudniku i na taj način nas demantirajte. Ono što nije tačno, a napisano u tekstu da je RMU BANOVIĆI oslonac razvoja cjelokupne Općine. Tačno je da je rudnik „TREBAO“ biti oslonac cjelokupnog privrednog razvoja, a ne samo općine Banovići nego i cijele regije.

Ako posmatramo tokove novca iz rudnika i prema rudniku i ako analiziramo kompanije koje posluju sa RMU BANOVIĆI vidjet ćemo da je RMU BANOVIĆI najvećim dijelom oslonac privrednog razvoja Srbije i Republike Srpske. Ono što niste demantirali vjerovatno zato što ne možete, a očekivao sam, a to je moja izjava da je rudnik Banovići kompanija kojom upravljaju tri familije koji u RMU drže najvažnije strateške pozicije:

Pomoćnik direktora za investicije Kukić Mirsad, Šef sektora standarda i usluga njegov šurak Mujić Fuad, njegova supruga Mujić Nermina, Rukovodilac ekonomskog finansijskog sektora, rukovodilac komercijalnog sektora Kukićev blizi rođak Rasim Dostović (tečić) Tehnički director Ibrahim Lapandić i njegov brat Šehval Lapandić tehnički rukovodilac površinske ekspolatacije ujedno i član UO UNTZ Tuzla.

Na kraju još jednom Vas podsjećam ne trebate Vi čuvati RMU od Gutića i Softića, Vi trebate objasniti građanima Banovića kako je jedna trećina RMU privatizirana, ko je najveći mali pojedinačni dioničar (nagradno pitanje) i koji su fondovi najveći privatni diončari, iz koje države dolaze i ko ih zastupa. Ono što također menadžment RMU i direktor Čergić Munever trebaju objasniti čijom nesposobnošću je došlo do zastoja u realizaciji projekta TE Banovići. Ono što možemo obećati rudarima i građanima Banovića da će SDA RMU BANOVIĆE voditi puno uspješnije od Vas i da će projekat TE dovesti do kraja.

S poštovanjem!

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje