Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Begić: Zarije Seizović je primitivac sa leptir mašnom u redovima sarajevske akademske zajednice

Preuzmite sliku

Danas je u Neumu održan skup pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope o temi „Konsolidacija parlamentarne demokratije“. Skup će ostati upamćen po incidentu koji je izazvao profesor doktor Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Naime, navedeni profesor sarajevskog Univerziteta svoje izlaganje započeo je teškim uvredama na račun člana Predsjedništva BiH gospodina Željka Komšića, javno ga nazivajući pred učesnicima skupa i organizatorom, citiramo; „Željkom potrošenkom“ i „drugim Bošnjakom u Predsjedništvu BiH“.

Nakon ovog ispada, i nakon što je upozorio Seizovića na neprimjerenost uvredljivih kvalifikacija koje je iznio, predstavnik Demokratske fronte gospodin Mahir Mešalić demonstrativno je napustio ovaj skup.

Tim povodom reagovao je i Dr. Zlatan Begić koji je dao slijedeći komentar:

Riječ je o prvoklasnom skandalu, potpuno neprimjerenom vrijeđanju i primitivizmu, pa se postavlja pitanje da li je pojedincima uopšte mjesto na takvoj vrsti skupova, a pogotovo da li im je mjesto u akademskoj zajednici. Izgleda da su se neki pojedinci koji formalno čine akademsku zajednicu potpuno izgubili u propuhu unutar sarajevskog trougla na relaciji Pale-Toranj-Zapadni Mostar. Po mom mišljenju, a i lično poznavajući neke od njih, uglavnom je riječ o  ljudima koji imaju izuzetno visoko mišljenje sami o sebi, a što ja nebih da komentarišem. Najupečatljiviji su upravo po elitističkim naklapanjima po luksuznim hotelima uz pažljivo odabrane mašne i maramice u tonu, po tamburanju, te po FB statusima u kojima su, često puta na sramotu akademske zajednice i studenata kojima predaju, skloni omalovažavati na potpuno neprimjeren, neakademski i prostački način svakoga, pa i člana kolektivnog šefa države i dobitnika najvišeg ratnog priznanja – kao što je gospodin Komšić. Sve to bez preuzimanja ikakve odgovornosti s obzirom na silnu vlastitu pamet na koju nas takvi stalno i neskromno upozoravaju – ponekad prostačkim FB statusima, a nekad i kafanskim ispadima na konferencijama u organizaciji ovih ili onih institucija ili fondacija, što su uglavnom i njihovi krajnji dometi kada je riječ o društvenom djelovanju. Ovdje nije riječ o drugačijem mišljenju, nisam siguran niti da je riječ o nekoj vrsti patološke mržnje prema vlastitom gradu, državi, narodu kojem pripadaju, te prema onima koji se bore za univerzalne civilizacijske građanske vrijednosti – što bi trebalo i moralo biti najbliže i najrazumljivije upravo akademskoj zajednici, po mom mišljenju ovdje je riječ o pukom prostakluku, odsustvu elementarnog odgoja, te o potrebi isticanja vlastite bitnosti kroz primitivni uličarski pokušaj glumljenja nekakve avangarde i mangupluka, ali uz izraženi konformizam i obavezno bez preuzimanja ikakve odgovornosti – osim za stajling i izbor menija. Sramotno, i potpuno neprimjereno, uličarsko ponašanje, bez odgovornosti za javno izrečenu riječ ili kvalifikaciju!

Od organizatora ovog skupa očekujemo javno izvinjenje, jer tolerisanje ovakvih uvredljivih ispada i prostačkog ponašanja od strane pozvanih učesnika usmjerenog na nosioce najviših državnih funkcija u BiH smatramo omalovažavanjem i napadom na institucije BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje