Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Begić: Napad na novinare tretirati kao napad na službenu osobu

Preuzmite sliku

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Senaid Begić inicirao je  izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kako bi se zaštitili novinari u obavljanju svojih djelatnosti.

– Novim članom predložio sam da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu. Smatram da se konačno mora uvažiti veliki broj apelacija novinara i zaštiti njihov život  zakonom – kaže Begić.

Od nadlažnih ministarstava očekuje da dobije odgovore o eventualnim koracima koji se namjeravaju poduzeti u cilju zaštite novinara.

– U posljednje vrijeme svjedoci smo učestalih napada na novinare i onemogućavanja dolaska do informacija neophodnih za informisanje javnosti u Federaciji. Jedan od posljednjih je napad na novinara FTV i Visoko.co.ba Adnana Jašarspahića. Takvih primjera je mnogo zbog čega im zakonskim rješenjima moramo garantovati slobodu u radu  –  istakao je Begić.

Zbog čestih napada na novinare reagovali su OSCE i brojna udruženja novinara, a Vijeće za štampu BiH također je predložilo da se izvrše dopune Krivičnog zakona Federacije BiH i konačno zaštite novinari “onako kako i zaslužuju”.

Sa druge strane, samo od početka 2019. godine, Društvo novinara BiH je od težih slučajeva evidentiralo napad na ekipu RTRS-a u Sarajevu, istup Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima, sprečavanje “nepoćudnih” novinara da uđu na stadion “Čelika”, prijetnje smrću Marku Radoji, uredniku informativnog programa Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), prijetnje novinarima iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i Dariju Božiću, kao i prijetnje novinarki Euroblica Milkici Milojević. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,