Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović u Travniku: Odlučno ću štititi vjerska prava i slobode

Preuzmite sliku

“Ovdje, u Travniku, ta istina je najočitija. U ovoj zemlji ima mjesta za život i suživot svih njenih ljudi, kao što je bilo vijekovima.”

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je prisustvovao skupu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Travniku.

Na skupu, dr. Bećirović je izjavio:

“Travnik, vjekovni bosanskohercegovački grad bogate tradicije, svjedok je da je Bosna i Hercegovina domovina svih njenih ljudi. Ovdje, u Travniku, ta istina je najočitija. U ovoj zemlji ima mjesta za život i suživot svih njenih ljudi, kao što je bilo vijekovima,” izjavio je Bećirović i dodao:

“U ovoj zemlji se moramo poštivati i uvažavati i svi moramo imati jednak odnos institucija države prema vjerskim zajednicama. Zato je neprihvatljivo da država Bosna i Hercegovina nije potpisala sporazum sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, jedinom vjerskom zajednicom sa kojom nije potpisan sporazum. Bez jednakosti nema sreće u Bosni i Hercegovini.”

“Nikada kao član Predsjedništva BiH neću povući nijedan potez koji će umanjiti vjerska prava i slobode! Vjerujem da istinski vjernici i duhovnici ne mogu i ne smiju biti nosioci mržnje i uzroci ljudskih tragedija. Velike religijske objave upućuju na samilost, merhamet, na mir i toleranciju. Ljudi u našoj zemlji moraju uživati sva ljudska prava koja im pripadaju po najvišim evropskim i svjetskim standardima. To znači poštivanje ljudskih prava i sloboda, u skladu s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN-a i Evropske konvencije o ljudskim pravima, bez diskriminacije na osnovi etničke pripadnosti, jezika, vjere, spola, rase, političkog ili drugog mišljenja, socijalnog porijekla, imovine, mjesta rođenja ili nekog drugog statusa,” zaključio je Bećirović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje