Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović: Secesija RS nije moguća. Na sceni su ponovo sljedbenici ideologije Slobodana Milošević

Preuzmite sliku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović organizirali su večeras povodom Dana nezavisnosti BiH svečani prijem u sarajevskoj Vijećnici.

Prijemu je prisustvovao veliki broj osoba iz političkoj, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Denis Bećirović: Podsjetio na put koji je BiH prošla

Ovaj put svečanosti je prisustvovao veliki broj spasilaca Federalne uprave civilne zaštite kao i Gorske službe spašavanja.

Oni su učestvovali u napornim višednevnim akcijama spašavanja žrtva razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju.

 • Okupljeni u Vijećnici su na prigodan način odali počast hiljadama poginulih u toj stravičnoj katastrofi.

  Denis Bećirović je podsjetio na put kojim je BiH prošla do sticanja nezavisnosti, ali i odmah nakon tog 1. marta 1992. godine.

  Naveo je da su i danas prava građana BiH ugrožena. Međutim, rekao je da uprkos svim naporima nije moguće pokoriti državu. Kako kaže, BiH uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštiti.

  “Zbog neodgovornih pojedinaca koji neargumentirano tumače načelo samoopredjeljenja podsjećam da je Badinterova komisija dala odgovor na pitanje šta je samoopredjeljenje da se ona treba shvatiti u teritorijalnom, a ne strogo etničkom smislu”, dodao je Bećirović.

  Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

  Kaže da oni ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti s načelom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu. Jer, naglašava, kada bi svi tome pribjegli teritorijalne granice mnogih država bile bi ugrožene.

 • Historijski referendum

  “Zato je nemoguća secesija bh. entiteta Republika Srpska. Stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupno stanovništva naše države”, zaključio je Bećirović.

  Bosna i Hercegovina 1. marta slavi Dan nezavisnosti. To je državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 31 godinu.

  Tada su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, prenosi FENA.

  Glasali su za državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

  Radi se o Referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

  On je, na preporuku Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija), održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

  Referendum je potvrdio opredjeljenje bosanskohercegovačkih građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ.

  Za to se izjasnilo čak 99,7 posto od ukupno 2.073.568 glasača. Izlaznost je bila 63,7 posto građana s pravom glasa u Bosni i Hercegovini.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje