Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović: Presuda Karadžiću trajna presuda velikosrpskom projektu uništenja BiH

Preuzmite sliku

Drugostepena presuda zločincu Radovanu Karadžiću je sudska presuda predsjedniku nelegalne tzv. RS koji je bio eksponent ideologije i politike srpskog velikodržavlja srbijanskog političkog, vojnog i policijskog režima, smatra delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Kako se ističe u saopćenju SDP-a, Bećirović smatra da je presuda zločincu Karadžiću ujedno i sudska i historijska presuda zločinačkom projektu stvaranja velike Srbije.

– Presuda zločincu Radovanu Karadžiću za najmonstruoznije zločine i genocid nakon Drugog svjetskog rata ima globalni, historijski, moralni, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih presuda za Bosnu i Hercegovinu, region i Evropu u XXI. stoljeću. Presuda zločincu Karadžiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti već i historijska presuda zločinačkom velikosrpskom projektu koji je pokušao genocidnom politikom raskomadati i uništiti državu Bosnu i Hercegovinu. Sudske presude Radovanu Karadžiću i drugim zločincima imaju važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarno, naučno i sudski dokazano da su ključni osnivači, kreatori i predstavnici zločinačke paratvorevine tzv. RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata, navodi Bećirović.

Također smatra da doživotna kazna zatvora Karadžiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi dogodio.

– Ipak, današnja presuda zločincu Karadžiću nije potpuna. Nemoralan i nepravedan je zaključak Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu da genocid nije počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina (Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Bratunac, Foča, Ključ i Sanski Most), ističe Bećirović i dodaje kako je neprihvatljiva činjenica da se u Srbiji i bh. entitetu RS još uvijek ne poštuju ni presude međunarodnih sudova i rezolucije parlamenata diljem svijeta.

Presuda zločincu Radovanu Karadžiću je, smatra potpredsjednik SDP-a, velika prilika i za Srbiju da se jasno distancira od arhitekata, organizatora i počinalaca genocida i masovnih ratnih zločina. Osuda i odbacivanje zločinačke i velikodržavne politike treba da doprinese stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regionu.

– Budućnost Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona nije u hegemonističkim politikama konfliktima i svađama. Osuda zločinaca i njihove politike je važan preduslov za jačanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomije i evroatlantskih integracija u regionu. Vrijeme je da se odlučno i temeljito raskrsti sa zločinačkim politikama i započne proces osvješćivanja i vođenja razumne i miroljubive politike, prenosi Bećirovićeve riječi press služba SDP-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje