Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović – Boone: Francuska daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je sa državnom sekretarkom za Evropu Republike Francuske Laurence Boone. 

Državna sekretarka za Evropu Republike Francuske Boone je poručila kako njena posjeta predstavlja kontinuitet francuskog angažmana na Zapadnom Balkanu, u kontekstu približavanja Evropskoj uniji i dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da Francuska nedvosmisleno daje punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te da je opredijeljena za daljnju pomoć u svim oblastima, a posebno u pogledu EU integracija.

Tokom razgovora naglašena je neophodnost funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine kao preduslova za reforme i daljnji razvoj zemlje, kao i da Francuska očekuje od Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju četrnaest prioriteta koje je postavila Evropska komisija.

Boone je posebno istakla važnost vladavine prava, izgradnje nezavisnog pravosuđa, slobode medija i borbe protiv korupcije.

Sagovornici su istakli i važnost zaključivanja sporazuma o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, kao i potpisivanje Memoranduma o saradnji u području mladih između resornih ministarstava dvije zemlje.

Bećirović i Boone su razgovarali i o prijedlogu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona o Evropskoj političkoj zajednici (EPC), novoj evropskoj organizaciji koja bi omogućila evropskim demokratskim zemljama sa “zajedničkim temeljnim vrijednostima” da pronađu prostor za saradnju, koja bi mogla uključivati političku koordinaciju, sigurnosnu saradnju, energetiku i slobodno kretanje ljudi, saopćeno je iz Predsjednišva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje