Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

BBC objavio emotivan i dirljiv video: Clare je iz ratom razorene BiH spasila 21 dijete

Preuzmite sliku

Clare Findlay i suprug Andrew javili su se na oglas iz dobrotvorne organizacije nakon što su vidjeli stravične slike rata u Bosni i ostali su zapanjeni kad je 21 dijete i četiri mame stiglo u njihov dom.

Kad je Clare Findlay vidjela stravične slike na vijestima o djeci koja se štite od pucnjave u ratnoj Bosni, znala je da mora pomoći. Mama petero djece odgovorila je na novinski oglas dobrotvorne organizacije koja traži da britanski udomitelji prihvate djecu izbjeglice. Clare i suprug Andrew dogovorili su se da će uzeti dvije. A nekoliko dana kasnije stigli su i dočekala ih je suzna družina od 21 djece i četiri majke.

 • Bila je 1992. godina i pobjegli su od agresije na BiH koja je raselila hiljade djece.  I u vrijeme kad se složila, hrpa izbjeglica bila je na putu. O Clare i njenom humanom činu, ispričana je izvanredna priča u četvrtoj epizodi BBC2-a Saved by Stranger, koju je predstavila Anita RaniSadaClare, koja danas ima 79 godina, prisjeća se:

  „Bilo koji ratovi su užasni, ali vidjeti što se događa u Bosni bilo je apsolutno barbarsko. Naš najmlađi John bio je još uvijek kod kuće, ali imali smo puno prostora, ovu ogromnu, praznu kuću, sedam spavaćih soba. Dakle, kad je dobrotvorna organizacija pitala možemo li smjestiti 25 izbjeglica, mislili smo da je to samo za vikend. Nismo imali odgovarajući plan, samo smo ga uzimali malo po malo. Kad su izašli iz tog autobusa, imali su suze u očima i samo su me zagrlili.”, priča Clare.

  Vezano | Britanka pružila dom 21 djetetu iz BiH tokom rata, sada s njima stupa opet u kontakt  

  U emisiji se Clare sastaje s nekoliko izbjeglica, uključujući Smaila i Nurfetu Saračević,  koje su se udale,  Adisa Delića i Eminu Arifović, koja još uvijek živi u Elginu. Zahvalna Emina kaže:

  “Clare se imala ovaj prekrasan veliki osmijeh … u osnovi nam je bila druga mama.”

  Osoba kojoj je Clare izrazito zahvalna je Petra koja je tada jedina mogla prevoditi. Govorila srpsko-hrvatskim i pomogla je ponovnom spajanju djece s roditeljima koji su ostali u Bosni. Većina ih još uvijek živi u Škotskoj ili Dewsburyju u zapadnom Yorksu. A ponovni susret Clare je pružio još jedan dokaz da su se njezina dobrota  i napori s Petrom prije godina isplatili.

  „Bila sam presretna kad sam vidjela Petru. Znala sam da smo se trebali ponovno sastati, ona im je potpuno promijenila život.”kazale je Clare. Petra je kratko prokomentarisala ponovni susret sa Clare:  “Bila si tako ljubazna pomoći tim ljudima. Svijet treba više ljudi poput tebe. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,