Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vesela kolona u narodnim nošnjama prošla ulicama Sarajeva (FOTO)

Preuzmite sliku

Defileom folklornih društava iz Indije, Španije, Bjelorusije i Bosne i Hercegovine počeo je 18. međunarodni festival folklora, koji se održava u sklopu Baščaršijskih noći 2016. Vesela kolona u narodnim nošnjama i sa nacionalnim obilježjima prošetala je od Trga djece Sarajeva do Katedrale, a zatim se okupljenim građanima predstavila sa po jednom tačkom iz svog bogatog programa, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon toga su sve folklorne grupe, uključujući i još jednu iz Makedonije, koja je profesionalna, pa nije smjela da učestvuje u defileu, održale koncert u Bosanskom kulturnom centru.

“Prvi put smo u Sarajevu i grad nam se veoma sviđa, iako nismo imali puno vremena da ga obiđemo. Domaćini su nas prelijepo ugostili i zaista uživamo ovdje. Dolazimo iz španske regije Aragon, iz grada Zaragoza. Predstavićemo se na ovom festivalu folklorom iz naše regije”, rekao je Jose Luis Garcia, direktor folklornog društva iz Zaragoze.

Goran Rašić, stručni saradnik za programe Baščaršijskih noći 2016, kaže da će ove godine tokom manifestacije biti održano 30 programa iz raznih oblasti umjetnosti, od muzičkih koncerata, preko pozorišnih predstava do raznih izložbi.

“Festival traje od 1. do 31. jula. Danas imamo međunarodni festival folklora, koji se već 18 godina održava u sklopu Baščaršijskih noći i na kojem će biti oko 200 učesnika. Folklorni ansambli iz Španije, Indije, Bjelorusije i BiH imali su defile ulicama Sarajeva, a potom će imati koncert u BKC-u. Osim ovoga biće tu još jako puno zanimljivih programa”, kazao je Rašić.

Koncertom Sarajevske filharmonije pod nazivom “Pozdrav iz Austrije” sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren 21. festival Baščaršijske noći.

S orkestrom su nastupili dirigent i solisti iz Austrije, Mađarske i Australije. Festival je otvorio Martin Pammer, ambasador Austrije u BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje