Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banovići smanjili isporuku uglja, ugašen Blok 6 Termoelektrane Tuzla

Preuzmite sliku

Od uvođenja povjereništva u SDA Tuzlanskog kantona RMU Banovići drastično smanjio isporuku mrkog uglja. Elektoprivreda BiH po satu gubi skoro 20 hiljada maraka. Rudnik Banovići pod kontrolom Mirsada Kukića.

Elektroprivreda BiH u petak je donijela odluku o tzv. potiskivanju Bloka 6 Termoelektrane Tuzla, saznaje Žurnal. Time je, praktično, obustavljen rad ovog Bloka koji je po satu proizvodio oko 200 megavata električne energije. Kao razlog obustave naveden je nedostatak mrkog uglja.

Blok 6 Termoelektrane Tuzla uglavnom koristi tzv. „mrki ugalj dva“, kojeg proizvodi Rudnik mrkog uglja Banovići. Prema ugovoru između Elektroprivrede BiH i RMU Banovići dnevna isporuka ovog uglja trebala bi biti 2500 tona. Međutim, od sredine februara, odnosno od uvođenja povjereništva u SDA Tuzlanskog kantona i najave isključenja Mirsada Kukića iz SDA, banovićki Rudnik drastično je smanjio isporuku uglja.

Dnevni gubitak od pola miliona

Prema zvaničnim dokumentima koji su u posjedu Žurnala, 6. marta ove godine na depou Termoelektrane Tuzla  bilo je ukupno 720 tona zaliha mrkog uglja isporučenog iz Banovića,  dok je u petak, 9. marta stanje bilo malo bolje – ukupno 1200 tona, što nije ni pola od dnevne potrebe Bloka 6. Stoga je Uprava Elektroprivrede BiH u petak donijela odluku o obustavljanju proizvodnje na ovom bloku.

Od eskalacije sukoba u SDA Tuzlanskog kantona, RMU Banovići skoro svakog dana smanjuje isporuku uglja. Tako je 1. marta isporučeno 1038 tona uglja, dok je istog dana Termoelektrana potrošila 3420 tona. Dan kasnije, isporučene su svega 372 tone, a potrošeno 2340 tona. Tokom prvih šest dana marta iz Banovića je u Termoelektranu isporučeno ukupno 5200 tona što je trećina od ugovorene i potrebne količine za rad Bloka 6.

Ako se uzme u obzir da je trenutna cijena megavata energije 45 eura, to znači da su, obustavljanjem Bloka 6, gubici Elektroprivrede BiH oko 17 hiljada maraka po satu, što na dnevnoj osnovi iznosi skoro pola miliona maraka.

„Ovakvim odnosom RMU Banovići ugrožava se energetski sektor Federacije BiH, zbog čega će Elektroprivreda BiH vjerovatno morati uvoziti struju“, kazao je sagovornik Žurnala iz Elektroprivrede BiH.

Nešto slično je Rudnik Banovići, kojim iz sjene upravlja još uvijek formalni potpredsjednik SDA Mirsad Kukić, napravio i prošle godine. Tada je, naime, Kantonalna inspekcija Tuzlanskog kantona donijela odluku kojom je, zbog zagađenja, naređena obustava rada Bloka 6. U tom trenutku, RMU Banovići svu svoju proizvodnju usmjerio je prema stanovništvu, gdje je cijena uglja bila znatno veća od one koju je plaćala Termoelektrana. Izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH je, kako tada tako i sada, Kukićev kadar Nevad Ikanović, Upravo ta obustava rada Bloka 6 dovela je Elektroprivredu BiH u situaciju da, po znatno skupljoj cijeni,mora uvoziti električnu energiju, što je kasnije rezultiralo godišnjim gubitkom od oko 20 miliona maraka.

Rudnik Banovići u većinskom je vlasništvu Federacije BiH, ali ga godinama kontroliše Mirsad Kukić. Jedini je veći rudnik u Federaciji koji nije dio koncerna Elektroprivreda BiH. (zurnal.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje