Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Banjaluka: Prvi teravih-namaz u Ferhadiji (FOTO)

Prva teravija u potpuno obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci, klanjana je sinoć. Teraviji je prethodilo paljenje kandilja koji će, prema tradiciji, biti upaljeni do zore, kada počinje post. 

Kandilji su upaljeni zalaskom sunca, kada je nastupio mubarek mjesec ramazan. Na prvu teraviju u Ferhadiji došao je veliki broj vjernika, iz mnogih gradova, među kojima i veliki broj mladih i djece.

“Lično mogu kazati da su emocije velike, radost preovladava. Po izgledima lica naših vjernika vidi se da su oni zadovoljni. Ovaj ramazan je ramazan posta, ramazan ibadeta, ramazan Allahovog rahmeta magfireta. U ramazanu je naodabranija noć i mi vjernici to koristimo da se duhovno ojačamo”, izjavio je Muhedin ef. Spahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Prema njegovim riječima, pomisao da smo doživjeli da prvu teraviju klanjamo u potpuno obnovljenoj Ferhadiji je nešto veliko.

“Veliko osveženje ovog ramazana su teravije u Ferhadiji, a teravije širom Banjaluke i mukabele krasi gost hafiz iz Ankare, iz Turske. Putem ambasade zatražili smo hafiza i on će biti naš gost čitav ramazan. Inače lijepo uči, mlad je i iskazao je zadovoljstvo što je došao u Banjaluku. Zahvalni na donacijama za završetak Ferhadije i na ovom gestu naroda Turske”, dodao je Spahić.

“Otvaranje Ferhadije za mene znači kao i za svakog vjernika koji dolazi u džamiju, a isto tako i za pravoslavce koji vjeruju u Boga može da im bude zadovoljstvo kada vide ovu ljepoticu koja je toliko godina bila, pa ju je neko srušio, pa su je napravili zajedno i muslimani i Srbi i Hrvati, tako da imamo ovu ljepotu da večeras klanjamo prvu teraviju nakon dvadeset i nešto godina od kada je srušena”, rekao je Banjolučanin Mustafa Mustafić.

Edis Kavgić iz Srebrenika koji je prvi put došao u Ferhadiju za ovu večer rekao je da ima ogroman značaj, budući da nagovještava dolazak odabranog mjeseca, mjeseca ramazana, koji muslimanima veoma znači.

“Ovo je jedan veoma radostan trenutak, nešto što se muslimani tokom čitave godine na neki način pripremaju, posebno posljednjih petnaestak dana, nešto što se čeka cijele godine kako bi se upotpunili svi oni ibadeti koje smo imali. Ovo je zaista kruna svih ibadeta”, rekao je Emir Ustavdić iz Sarajeva.

Ajla Ibrekić iz Banjaluke, bila je iz opravdanih razloga spriječena da prisustvuje teraviji i zbog toga joj je kaže veoma žao.

“Veliki je značaj za Banjaluku, jer je prvi put da se klanja u Ferhadiji džamiji. Svake godine sam ovdje od svoje pete godine. Jako mi je žao što neću dočekati prvo veče, prvu teraviju u Ferhadiji, neopisivo, ali sam došla sa sestrama da ih dočekam ispred”, izjavila je Ajla Ibrekić.

U Ferhadiji je bila i ranije, klanjalo se i dok je bila građevina, a s obzirom da je obnova završena i da je uređena unutrašnjost Ajla Ibrekić kaže da je Ferhadija neopisiva. Roditelji su joj pričali da je to bila najljepša džamija na Balkanu, a sada je kao što je bila i prije.

“Iskreno kada sam ušla rekla sam, dragi Bože, hvala ti što si mi podario da mogu ući da doživim taj trenutak”, rekla je Ajla Ibrekić, navodeći da je bila u mnogim džamijama, ali da joj je Ferhadija zaista posebna.

Ferhadija zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena je 1579. godine, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Srušena je početkom rata u BiH, 7. maja 1993, a polaganje kamena temeljca za obnovu 2001. godine prekinuli su neredi u kojima je stradao Murat Badić iz Cazina. Zvanično otvaranje Ferhadije planirano je na Dan džamija 7. maj 2016. godine. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje