Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka: Počeo još jedan protest ‘Pravda za Davida’ (VIDEO)

Preuzmite sliku

U Banjaluci se večeras održava još jedan u nizu protesta „Pravda za Davida“, koji već mesecima protestuju zbog nerazjašnjenog ubistva mladića Davida Dragičevića.

Građani su se okupili na glavnom gradskom trgu, uprkos kiši koja je počela da pada.

Davor Dragičević, otac stradalog banjalučkog mladića Davida, saopćio je da zahtijeva ostavke funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, kao i hapšenje određenih osoba, jer u suprotnom, kako navodi, neće večeras otići sa glavnog gradskog trga.

Zahtijeva ostavke ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, načelnika Uprave za organizovani kriminal Darka Ilića, direktora policije RS Darka Ćuluma, patologa i načelnika Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, tužilaca Želimira Lepira i Dalibora Vreće, a optužuje ih za “upletenosti u nedopuštene radnje sprečavanja dokazivanja i zataškavanja ubistva njegovog sina Davida Dragičevića, kako bi se na taj način zaštitile institucije RS”.

– Nisam ovdje da rušim nikoga, ali imate zahtjeve i odavde ne idem dok se to ne ispuni – rekao je u obraćanju Davor Dragičević, tražeći da se ubice njegovog sina uhapse. -Mi odavde ne idemo. . . ne budu li ispunjeni zahtjevi ne idem odavde. . . Ništa me ne interesuje drugo”, rekao je Davor optužujući Dodika i Lukača da su najodgovorniji za ovu situaciju.

Trgom se ori – Lukaču ostavka. . . ! Oni ruše RS, oni nam ubijaju djecu i truju drogama”, govorila je majka Suzana Radanović navodeći da je mafija ubila njeno dijete. Ona je pozvala prisutne da podrže Davora u borbi za istinu, naglašavajući da oni ne ruše RS.

“Moral i čast kod naših političara ne postoji samo pare. Ostajemo ovdje dok Lukač ne shvati šta je moral i čast”, kazala je Davidova majka pozivajući ga da podnese ostavku, Trgom se orilo nakon toga “ostavka”. Ona je prozvala i predsjednicu RS, nazivajući je Biserka, navodeći da njen sin na kocki ostavlja njenu mjesečnu platu. . . Ona je pozvala i Dodika da ide u Bakince. . . “Riješio bi on ovo za pola sata ali ne smije od Lukača”, kazala je Radanović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je dokaze odgovornosti za one čije se smjene traže, te ponovio da je jedino mjesto razjašnjenja “slučaja Dragičević” tužilaštvo, a ne izvršni organi vlasti.

Dodik je u Istočnom Sarajevu rekao i da je pokret “Pravda za Davida” s jasnim političkim aspiracijama i zahtjevima.

– U taj pokret ušli su predstavnici opozicije koji pokušavaju da na taj način nadoknade svoj izborni debakl – ustvrdio je Dodik i dodao da “ulica neće modelirati političke odnose u RS”.

I predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović smatra da „nije ljudski, ni moralno zloupotrebljavati bol porodice Dragičević i politizovati slučaj stradanja Davida Dragičevića kako bi se na ulici preoblikovala vlast u RS”.

Nedaleko od Trga Krajine sve je spremno za večerašnji prednovogodišnji koncert Harisa Džinovića, koji je najavljen za 21 sat.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje