Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka oblijepljena plakatima, sve spremno za skup “Otadžbina zove”

Preuzmite sliku

Na Trgu Krajine su u toku posljednje pripreme pred večerašnji skup vladajuće koalicije u Republici Srpskoj predvođene SNSD-om. Miting pod motom “Otadžbina zove”, počinje u 18 časova, šetnjom iz Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine, gdje u 19 časova slijede obraćanja.

Građane se na miting poziva i sa ulica, iz automobila sa razglasom koji pozivaju na “narodni skup za slobodnu i demokratsku volju građana”.

Podsjetimo, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je ranije da će se “Republika Srpska i ovaj put oduprijeti opasnim namjerama stranaca i opozicije, koji bi uz pomoć nezakonitih odluka CIК-a da stvore stanje haosa i nestabilnosti u Republici Srpskoj”.

On je najavio i da će na večerašnjem mitingu biti donijeti određeni stavovi, koji će biti smjernice za politiku u narednim godinama, dodavši da će se raditi „na jačanju subjektiviteta Republike Srpske i vraćanju nadležnosti za izbore na entitetski nivo“.

„To znači da će izborni zakon Republike Srpske dati pravo da Republika Srpska putem izborne komisije provodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsednika, a ne CIK koji inače po Ustavu nema to pravo“, naveo je Dodik.

U subotu, 23. oktobra utvrđeni su svi rezultati izbora osim onih za Predsjednika Republike Srpske, čije je ponovljeno kontrolno brojanje u toku.

Još od izbirne noći opozicija tvrdi da su izbori namješteni i pokradeni i da treba ponoviti izbore za funkciju predsjednika Republike Srpske. Toj ideji izričito se protivi SNSD i njegovi koalicioni partneri, koji zahtjevaju da se što prije utvrde rezultati i za predsjednika Republike Srpske “jer je Milorad Dodik pobjednik”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,