Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka: Ljekari UKC-a uspješno izveli komplikovanu operaciju kod dvanaestogodišnjaka

Preuzmite sliku

Hiruruški tim Klinike za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS) uz podršku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje izveo je veoma komplikovan zahvat kod dječaka od 12 godina kod kojeg je detektovano pseudoaneurizmatsko proširenje arterijskog krvnog suda desne nadlaktice, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz UKC RS-a navode da je riječ o zahvatu koji je vrlo rijedak posebno kod djece tog uzrasta.

“Naime, prije tri godine dijete je imalo povredu nadlaktice, te je došlo do oštećenja krvnog suda desne nadlaktice. Prilikom samog operativnog zahvata hirurški tim Klinike za vaskularnu hirurgiju detektovao je patologiju. Riječ je o pseudoaneurizmi odnosno brahijalnoj nadlaktičnoj arteriji koja je bila veličine od četiri do pet centimetara, a promjer same žile je bio oko 5 milimetara što je pokazatelj koliko je bila velika”, rekao je načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju Milanko Maksić.

Operativni zahvat je trajao više od dva sata. Prema riječima Maksića, proces je dodatno komplikovala činjenica da je bila slijepljena brahijalna vena i nervus medianus (medijalni živac) koji je u neposrednoj blizini.

“Pacijent je stabilan i uskoro će biti pušten na kućno liječenje uz terapijske preporuke. Najvažnije je da će nastaviti sa svojim životnim aktivnostima i druženjem sa svojim vršnjacima”, dodao je Maksić.

Osim njega, hirurški tim su činili Aleksandar Košpić, Jovan Markanović i Igor Lovrić, specijalizanti vaskularne hirurgije, instrumentarke Marijana Kukrić i Anja Dobraš, Bojan Tomanić, specijalista anestezije, Ognjen Krejić, specijalizant anestezije i Aleksandar Karamanov, anestetičar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje