Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banjalučka pekara jedina odlučila dati priliku za posao ženama žrtvama nasilja

Preuzmite sliku

Fondacija „Udružene žene“ iz Banja Luke uputila je početkom mjeseca poziv na adrese oko 40 ustanova i preduzeća da pomognu ženama iz „Sigurne kuće“ tako što će im omogućiti zaposlenje. Osim rukovodstva banjalučke pekare “Žitopeka”, nijedna druga kompanija nije pozitivno odgovorila na njihov upit.

Tako se pet žena iz “Sigurne kuće” uputilo u upravu ove kompanije, u nadi da će tamo naći spas. Ipak, sa dozom sumnje zbog prethodnih iskustava, prenio je Blic.

“Iako nas niko od ostalih preduzeća nije pozvao na razgovor, nismo odustale. Danas smo same obišle nekoliko njih, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Sve je u redu, razgovori teku normalno, ali čim čuju da dolazimo iz „Sigurne kuće“ odmah promijene priču. Kažu nazvaćemo vas, ali od toga ne bude ništa”, rekla je tridesetrogodišnja Milana, koja u „Sigurnoj kući“ boravi već pola godine.

Dodaje da je, iako nikada nije radila u pekari, sposobna i spremna sve da nauči, jer joj posao koji sada radi nije dovoljan da osigura budućnost za sebe i dvoje djece.

“U „Sigurnoj kući“ sam naučila svašta da radim, tako da ću naučiti i ovo. Iskreno se nadam ovom poslu i daću sve od sebe”, rekla je ona.

Ako se dobro pokažu na razgovoru i probnom radu, ove žene postale bi dio popularnog banjalučkog brenda.

Pravile bi sendviče, radile u velikom pogonu za proizvodnju hljeba i peciva, te sigurnim radnim mjestom osigurale i svoju budućnost nakon izlaska iz „Sigurne kuće“.

Potrebna im je podrška

Generalna direktorka „Žitopeke“, Slađana Nikić, kaže da je rado prihvatila poziv ove fondacije, te da je i sama svjesna nezavidnog položaja u kome se žene nalaze.

“Prepoznali smo važnost onoga što radi Fondacija „Udružene žene“ i odlučili da konkretno podržimo njihov rad. Položaj žena, uopšte, je nepravedno loš i to je problem cijelog društva. Kao zdrav kolektiv koji promoviše ravnopravnost žena, naša kompanija želi biti dio lanca podrške ovim ženama. Uvijek tražimo nove radnike, otvaramo nova mjesta i ukoliko se pokažu dobro na probnom radu, svakako da će biti primljene”, rekla je Nikićeva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,