Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Banjalučka inspektorica za 16.800 KM otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Preuzmite sliku

Banjalučki Okružni sud je inspektorici Jeleni Florijan, koja je u aprilu osuđena na godinu zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine iz ovog suda.  

Jelena Florijan, inspektorica osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora, piše Detektor.ba.

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjoj Luci.

Sudija Branimir Jukić je tokom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužilaštvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

  • Miljkan Pucar, advokat Jelene Florijan, ranije je za BIRN BiH potvrdio da će njegova klijentica tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika RS-a.

    Odbrana je zahtjev za otkup dostavila 6. maja, potvrdio je Okružni sud u Banjoj Luci, koji ga je djelimično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

    – U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi – navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje