Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banjalučani oprezni, ali srećni zbog relaksacije mjera

Preuzmite sliku

U Banjaluci su od danas počeli s radom frizerski i kozmetički saloni, ugostiteljski objekti, stomatološke ordinacije, vrtići i javni gradski i prigradski prevoz u redukovanom obimu, a otvoreni su i parkovi, izletišta i teretane u prirodi, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz relaksiranje mjera na području Republike Srpske, koje su bile na snazi radi sprečavanja širenja koronavirusa, nadležni su donijeli niz uputstava kojih je potrebno da se pridržavaju vlasnici, zaposleni i klijenti kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva.

Mjere koje važe za sve su nošenje maski, rukavica u zatvorenim prostorima, dezinfekcija ruku, a na snazi su i dalje odluke Republičkog štaba za vanredne situacije kojima je zabranjeno okupljanje više od tri osobe i policijski čas koji traje od 22 do pet časova. Svi kojima je odobren rad moraju uskladiti svoje radno vrijeme s policijskim časom.

Banjalučani su relaksaciju mjera prihvatili s dozom opreza, naročito jer nadležni danima upozoravaju da je sada najvažnija lična odgovornost svakog od građana. U kafićima u centru grada nije bilo gužvi kao prije dva mjeseca, a ugostitelji su uglavnom napravili veći prostor između stolova i ozbezbjedili dezinfikaciona sredstva i rukavice za svoje goste.

S radom su danas počele stomatološke amublante, što su mnogi građani kao i i zaposleni jedva dočekali.

“Moram reći da smo jako srećni što smo počeli s radom, doza treme je naravno prisutna, jer nikada nismo proveli ovako dug period da nismo bili u kontaktu s našim pacijentima”, kaže Aleksandra Radulović, specijalista stomatološke protetike.

 •  

  Istakla je da su im se pacijenti javljali i tokom prethodna dva mjeseca što zbog savjeta što zbog boli i upućivanja u ustanove koje su radile.

  “Generalno, mi smo navikli da se pridržavamo pravila sterilnosti i dezinfekcije, vođenja računa da ne dođe do transmisije kako preko nas na pacijenta, a isto tako s pacijenta na nas i na sljedećeg pacijenta tako da ne mogu reći da je sada nešto nama neobično u radu, samo zbog prekida i opšte tenzije koja je još uvijek prisutna malo je drugačije”, rekla je ona.

  Na pitanje da li im je finansijski teško pao period prekida rada rekla je da od pomoći imaju doprinose za mart, minimalnu platu za april, a za ostatak će se pobrinuti same ordinacije.

  “Preguraćemo i ovo nekako”, kazala je Radulović.

  Vlasnik ženskog frizerskog salona Saša Davidović je prvu sedmicu rada rezervisao za stalne klijentice, a gužve, kako kaže, ne smije biti.

 • “Danas je konačno prvi radni dan nakon skoro dva mjeseca”, kaže Davidović.

  Ispričao je kako ga je šokirala prethodna iznenadna situacija, ali “preživjeli smo”.

  “Uredno sam platio radnicama plate. U narednom periodu očekujemo ublaživanje ovih mjera, po meni malo pretjeruju, jer jako je nezgodno ofarbati ženu kada ima masku da se ta maska ne isprlja. Iskreno, nadam se da će ove mjere što prije proći”, rekao je Davidović.

  On je naglasio da sve što treba da ispoštuju i nije toliko drastično, naročito za one koji, kao i u ovom salonu, vode računa o higijeni dezinfikuju i sterilišu prostore. Sada su pripremili i sredstvo za dezinfekciju, maske i rukavice.

  “Jako je nezgodno raditi u rukavicama, čupaju ženu kad feniramo, šišamo, ali dobro, šta je tu je”, kazao je on.

  U protekla dva mjeseca klijentice su ga zvale svaki dam, a bilo je i perioda kada se nije javljao na telefon.

  “Jako puno žena se samo, ja kažem upropastilo, ali dobro, tu smo mi da sredimo i popravimo”, rekao je on.

  Za građane iz prigradskih naselja najvažniji je početak funkcionisanja gradskog i prigradskog prevoza.

  Ljiljana Maksimović kaže da je jako teško funkcionisati bez autobusa. Smatra da je važno da se nastave održavati mjere i distanca, da je javni prevoz neophodan, ali da je danas pomalo neustaljen.

  Iz Gradske uprave danas su poručili da je procjenjeno da je potrebno više polazaka na linijama javnog prevoza putnike oko 13 i 21 časa. Inače javni prevoz funkcioniše na način da se odvija u tri intervala, jer prvenstveno treba da služi radnicima.

  Na pitanje kako ocjenjuje današnju relaksaciju mjera, naročito otvaranje ugostiteljskih objekata odgovorila je: “Mislim da je prerano, pošto sam zdravstveni radnik, mislim da je prerano, nije se trebalo požurivati, svi smo se mi mogli negdje organizovati u prirodi, u sopstvenoj režiji, mislim da je prerano i neopravdavam”.

  Za građane kaže da bi mogli biti dovoljno odgovorni i spriječiti širenje koronavirusa kada bi to htjeli.

  “Jednostavno, ljudi su malo neozbiljni po tom pitanju, vjerovatno ne znajući šta sve može da se desi i koji su problemi inače sa virusima. Mogli bi kad bi htjeli”, kaže ona.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,