Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Banja Luka: Đukićeva odbrana tražiće od Suda BiH ponavljanje postupka u slučaju “Tuzlanska kapija” (FOTO)

Preuzmite sliku

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za ponavljanje krivičnog postupka u slučaju “Tuzlanska kapija” zbog novih dokaza do kojih je došla, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci Milorad Ivošević, Đukićev advokat, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tražimo od Suda ne da oglašava nekog krivim ili nekrivim, nego da se utvrdi istina, da se na osnovu naših dokaza, koji su nesumnjivi, obnovi postupak. Za to postoje razlozi, i sada postoji ambijent Tuzlanske kapije i pozvali smo i gospodina Berka Zečevića i ljude iz tužilaštva i suda da na tom artiljerijskom poligonu mogu izvršiti svoju vlastitu probu ukoliko sumnjaju u vještake”, rekao je Ivošević.

Prema njegovim riječima, nalazi inostranih vještaka, koji pripadaju zemljama NATO saveza, su takvi da upućuju na to da posljedice na Tuzlanskoj kapiji nije prouzrokovala granata od 130 milimetara nego nešto drugo.

“Očekujemo da sud mora odlučiti da prihvati samo utvrđivanje okolnosti koje mi nudimo, a kasnije neka u postupku utvrđuje koliko je ko kriv i koliko ne. Tražimo da sud ispita nove dokaze koji nisu bili u toku prvog suđenja”, naglasio je Ivošević.

Davor Đukić, sin Novaka Đukića, u obraćanju novinarima izrazio je zahvalnost institucijama Republike Srpske i Srbije i građanima koji su “omogućili odbrani da dođe do najeminentijih stručnjaka iz oblasti balistike i artiljerije” i do “egzaktnih činjenica” koje ukazuju da njegov otac nema ništa s onim što mu se stavlja na teret i za šta je osuđen na 20 godina zatvora.

Sud BiH osudio je Ðukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS-a, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine, u kojem je ubijena 71 osoba, Sud BiH je Ðukića prvostepeno osudio na 25 godina zatvora, a u drugostepenoj presudi 2014. godine osuđen je na 20 godina zatvora. No, njegov branilac obavijestio je sud, da je Đukić “na liječenju u Srbiji”.

BiH je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude da bi Đukić kaznu izdržavao u Srbiji. Sjednice Višeg suda u Beogradu u postupku povodom priznanja presude više puta su odgađane zbog Đukićevog lošeg zdravstvenog stanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje