Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bandić i uposlenici ELTA TV oslobođeni krivice za izazivanje mržnje

Preuzmite sliku

Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je presudu kojom su predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i troje uposlenika “Elta” televizije oslobođeni krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Državno tužilaštvo je žalbu uložilo zbog povreda krivičnog postupka i zakona te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Apelaciono vijeće odbilo žalbu i potvrdilo oslobađajuću presudu, javlja BIRN.

Sud BiH je prvostepenom presudom 24. maja prošle godine oslobodio Mandića krivnje za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog izjave iz 2014.

Mandić se teretio da je za vrijeme intervjua na “Elta” televiziji izazvao mržnju ili netrpeljivost, između ostalog rekavši da su zločini u Srebrenici nad Bošnjacima bili pravdena osveta i “božija pravda”.

Istom presudom su uposlenici “Elta” televizije Dejan Rakita, Marijana Savić i Mira Kostović, kao i preduzeće “Stijena herc”, oslobođeni krivnje za pomaganje u izvršenju krivičnog djela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,