Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bakir Nakaš: ‘Korona će trajati mnogo duže nego što smo mislili, i mene je virus prevario’

Preuzmite sliku

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić je početkom rata kazao da će trajati četiri godine. Svi smo ga tada optužili da bulazni i da nema pojma, a bio je u pravu. Ova korona će trajati mnogo duže nego što smo mislili. I mene je virus prevario, kazao je u Pressingu ljekar Bakir Nakaš.

Mutacija korona virusa, koji soj dominira u Bosni i Hercegovini?

Teško je reći koji dominira. Ne radimo analizu i druge pretrage koji bi nam omogućile da kontrolišemo koji je soj prisutan. Trenutno imamo nekoliko sojeva koji su prisutni.

Može li mutirani virus nadjačati vakcinu?

Imate primjer H1N1 ili sezonske gripe gdje se svake godine pojavljuje novi soj. Što znači da će i ovaj virus proizvoditi nove sojeve. Ako stručnjaci otkriju da novi soj neće biti zaštićen sadašnjom vakcinom – onda trebaju proizvesti novu vakcinu.

Ljudi su prestali da misle o problemima koji se mogu pojaviti zaraznim bolestima. Ja sam završio studij da se nikada nisam susreo sa nekim bolestima jer ih nije bilo. Ovo sad nam je došlo kao posljedica ovog pasivnog mišljenja. Mi smo imali opomenu u SARS-u i MERSU-u.

Pandemija je ogolila mnogo činjenica, a jedna je i da nemamo dovoljan broj stručnih ljudi?

Mi smo imali veliki odliv 1992. godine kada su mnogi stručnjaci napustili državu. Slično se desilo u posljednjih sedam ili osam godina. Sve se to odražava na kapacitete koji su na raspolaganju. Iako je situacija takva nisam čuo da se iko, ko je napustio BiH, ponudio da se vrati i dođe pomoći.

Kako ste doživjeli ovo sve što se posljednjih dana događa u vezi KCUS-a i tzv. “malina respiratora?

Definitivno sam razočaran jer nisam čuo da su strukovna udruženja reagovala. Mislim da je porazno da niko od njih nije stao iza svojih članova.

Ima jedna stvar koja je u medicini, a pogotova u anesteziologiji, tako i u drugim odgovornim zanimanjima. Npr. pilot kada ujutro dođe na posao i treba voziti avion, on jednostavno može reći da se ne osjeća spremnim ili da nije avion ispravan. Mislim da su na sličan način trebali zauzeti stav i anesteziolozi, ako su respiratori neispravni. Trebali su se uvezati i stati u zaštitu struke jer niko ne zna bolje od njih da li su ispravni.

Kad ćemo moći reći: “Smrt koroni, sloboda narodu”?

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Kljuić je početkom rata kazao da će trajati četiri godine. Svi smo ga tada optužili da bulazni i da nema pojma, a bio je u pravu. Ova korona će trajati mnogo duže nego što smo mislili. I mene je virus prevario.

Vi ste predsjednik SABNOR-a? Da li je fašozam pobijeđen?

Jeste vojnički, ali smo svjesni da su se neke fašiste preobukle “crvene” i kada je bilo vrijeme skinuli su maske. Fašizam je kreirao tlo za ovakvu situaciju kakava je trenutna u regionu.

Kako gledate na neuspješan izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva?

Doživio sam kao moj lični poraz. Mada sam znao da će se to desiti jer sam imao iskustvo kada se birao ovaj gradonačelnik. Predosjetio sam da će to biti jer sam svjetsna koliko politika može promijeniti ono što u jednom momentu svi priželjkujemo.

Želim na kraju iskoristiti priliku da čestitam svim građanima 7. april, Dan zdravlja i da podsjetim da je tema “nejednakost u zdravstvu”. Znači nismo mi jedini u svijetu koji imaju takav sistem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje