Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Azra mi se borimo: Protest u Bihaću zbog smrti porodilje i njene bebe

Preuzmite sliku

Neformalna grupa građana iz Bosanskog Petrovca danas je na glavnom trgu u Bihaću organizirala proteste s zbog smrti porodilje Azre Bećirspahić (25) i njene bebe tokom porođaja u Kantonalnoj bolnici “Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Kako su organizatori naveli, iza protesta stoje Azrine prijateljice, rodice, sugrađani i svi slobodnomisleći građani Bosne i Hercegovine koji su odlučili da prekinu šutnju i progovore u ime svih žena koje su doživjele neki vid nasilja u porodilištima.

Ovim protestom želimo da ukažemo na nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu, ali i nakon poroda. Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom Bosne i Hercegovine, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo – poručeno je.

Oni traže krivca za smrt porodilje i njene bebe koja se desila 17. marta. Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje