Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Azra Ibrahimović: Žene u BiH imaju neravnopravan položaj u odnosu na muškarce

Preuzmite sliku

Na tribini Foruma žena Gdradskog odbora Demokratske fronte (GO DF) učesnice su pozvale građane da ženama ukažu povjerenje kako bi pokazale svoje sposobnosti.

Govornice pred oko stotinu žena, bile su Azra Ibrahimović predsjednica Foruma žena GO DF Tuzla, Dajana Čolić vijećnica u Općinskom vijeću Lukavac, Sandra Imširović, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, te Alma Kratina, predsjednica kluba DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Forum žena u Demokratskoj fronti djeluje od osnivanja stranke, a danas je uložena inicijativa za osnivanje kantonalnog foruma, kako bi svoje edukativne i humanitarne aktivnosti širile iz lokalne zajednice.

Žene u BiH imaju neravnopravan položaj u odnosu na muškarce. Ta neravnopravnost je posebno vidljiva u političkom životu. Propisi određuju da na izbornim listama stranaka mora biti 40 posto pripadnica manje zastupljenog spola, što se u našem društvu uvijek tumači kao 40 posto žena i 60 posto muškaraca”, izjavila je Azra Ibrahimović, predsjednica Foruma žena Gradskog odbora DF Tuzla.

Demokratska fronta je kroz svoj novi Statut, ali i javne politike jasno opredijeljena da podrži i osnaži žene koje su spremne da budu dio političkih snaga za opšte dobro svih građana u Bosni i Hercegovini.

“Svjesni smo činjenice da su žene, generalno podzastupljene na mjestima odlučivanja i da su tek izborne kvote za manje zastupljeni spol učinile da neznatni procenat žena u BiH u zakonodavnoj vlasti bude povećan na nekih 23 posto”,izjavila je Alma Kratina predsjednica kluba DF u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,