Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Azra Džafić: Vesna Švancer je dodjeljivala grantove i tražila povrat pola novca

Preuzmite sliku

Vesni Švancer koja je optužena za zloupotrebu položaja, jer je koristeći svoju političku poziciju počinila niz krivičnih djela danas je nastavljeno suđenje u Općinskom sudu u Tuzli.

Azra Džafić koja je bila uposlena u Parlamentu FBiH na poziciji vozačice danas je pred Općinskim sudom u Tuzli govorila o tome kako je optužena Vesna Švancer dodjeljivala koz grantove federalni novac, a potom pola tražila nazad.

Optužnicom Tužilaštva TK Vesna Švancer se tereti da je kao dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivično djelo prevara.

Kako je obrazloženo u optužnici, Švancer je formirala udruženje u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH, i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, nakon što bi ih uslovili članovi udruženja ili sama Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili. Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM.

Džafić koja je pravomoćno optužena na 11 mjeseci uatvora, a ovu kaznu je zamijenila novčanom, rekla je danas da je Švancer upoznala na iftaru u Visokom 2016. godine, a u mjesecu aprilu iduće je zaposlena kao njena vozačica. Tada je i počela priča o dodjeli grantova u kojima je posrednik bila upravo Džafić.

“U martu 2017. godine Vesna mi je rekla da Parlament FBiH dodjeljuje grant sredstva i pitala me je znam li nekoga kome treba pomoć. Rekla mi je da sve funkcionira tako da fizičko ili pravno lice pošalje zahtjev, a da je dogovor, nakon što novac bude uplaćen, da dio bude vraćen Vesni. Tada sam pomislila da na ovaj način nekome mogu pomoći, a poslije sam shvatila da je krivično djelo za sebe zadržavati budžetska sredstva”, ispričala je, između ostalog, Džafić.

Ona je ispričala da je u četiri navrata dogovorila da budu poslani zahtjevi za isplatu sredstava uz uslov da dio novca bude vraćen Švancer. Prvi puta preko Amira Delića, iz Visokog, koji je podnio zahtjev i dobio 2.500 s tim da on nije zadržao novac, nego je on išao Latifi Medenić, tetki Azre Džafić.

“U drugom slučaju, novac je ponovo dodiljen Latifi,a li za njenu kćerku koja je išla na maturu. Opet je dodijeljeno 2.500 KM, a 2.000 je u koverti vraćeno Vesni“, posvjedočila je Džafić.

Džafić je kazala i da je Švancer pitala li poznaje udruženja od povjerenja kojima se mogu dodijeliti grantovi, te da od cjelokupnog iznosa veći dio mora biti vraćen upravo Švancer.

„Rekla sam joj da znam Edina Islamovića iz Uruženja Damar omladine iz Visokog. Njemu je dodijeljen grant u iznosu od 2.500 KM. Od toga je Švancer vraćeno 1.500 KM“, rekla je Džafić.

Novac je na ovakav način dodijeljen i Taekwondo klubu Crni labudovi kojem je isplaćen grant od 2.700 KM, a 1.350 je prema Džafićevim riječima vraćeno Švancer.

Odbrana je danas uložila i nekoliko materijalnih dokaza kao što su fotografije na kojima su Švancer i Džafić, kao i pisma za koje je Džagfić kazala da nije sigurna da ih je ona Vesni pisala.

Nastavak suđenja u predmetu protiv Švancer najavljen je za srijedu.

„Rekla sam joj da znam Edina Islamovića iz Uruženja Damar omladine iz Visokog. Njemu je dodijeljen grant u iznosu od 2.500 KM. Od toga je Švancer vraćeno 1.500 KM“, rekla je Džafić.

Novac je na ovakav način dodijeljen i Taekwondo klubu Crni labudovi kojem je isplaćen grant od 2.700 KM, a 1.350 je prema Džafićevim riječima vraćeno Švancer.

Svjedokinju je danas ispitala i advokatica Vesne Švancer, Amila Kunosić, koja je ustvrdila da je teza odbrane da je krivična djela koja se stavljaju na teret Švancer, u stvari počinila Džafić, pri tome iskoristivši povjerenje koje joj je ukazano.

Odbrana je predočila i zajedničke fotografije Švancer i Džafić, te nekoliko pisama, kojima je svrha da dokažu da je između dvije žene postojao prijateljski odnos, što Džafićeva nije negirala, ali je ustvrdila da je ona na kraju bila ta koja je iskorištena.

Nastavak suđenja u predmetu protiv Švancer najavljen je za srijedu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje