Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Azerbejdžanske snage uništile 200 tenkova i oklopnih vozila armenske vojske

Preuzmite sliku

Armenske snage i dalje bilježe značajne gubitke u kontranapadu koji je azerbejdžanska vojska pokrenula kako bi oslobodila svoj okupirani teritorij, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je tokom četverodnevnih sukoba uništeno najmanje 200 tenkova i oklopnih vozila armenske vojske.

“Uništeno je također 228 topovskih i raketnih sistema, 30 sistema protuzračne odbrane, šest komandnih zona i osmatračnica, pet skladišta municije, 110 vojnih vozila i jedan raketni sistem S-300”, saopćeno je.

Armenske snage u nedjelju ujutro izvele su nove napade na azerbejdžanska naselja i položaje, a azerbejdžanske snage su odgovorile napadima na armenske položaje.

Armenske vlasti su potom proglasile opću mobilizaciju i ratno stanje zbog sukoba u regiji Nagorno Karabah, a i vlasti Azerbejdžana su proglasile ratno stanje za 19 područja, uključujući i glavni grad Baku. Od 1991. godine armenska vojska ilegalno okupira Nagorno Karabah, međunarodno priznati teritorij Azerbejdžana.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i mnoge međunarodne organizacije, zahtijevaju povlačenje okupatorskih armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i sedam drugih okupiranih azerbejdžanskih regija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje