Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Avdić: Virus ne poznaje granice i pasoše, on će se vjerovatno u nekom obliku pojaviti i kod nas

Preuzmite sliku

Povodom sve učestalijih medijskih špekulacija i upita koje su dobili, Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas je organizovao konferenciju za medije, kako bi, kako kažu, svima prenijeli informacije o stvarnom stanju kad je riječ o informacijama koje su objavljene putem medija, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Zavoda Nermin Avdić podsjetio je da već izvjesno vrijeme postoji krizni štab koji se redovno sastaje. Dosad su, kaže, uspostavljeni nadzor i komunikacija s graničnim službama, Federalnim zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom zdravstva FBiH.

‘Dobijamo brze i tačne informacije o ulascima u BiH i namjerama da se ostane u HNK-a. Direktor SBK-a omogućio je novi odjel prema pravilima koja važe za eventualni sluačaj virusa. Obezbijeđeno je osam kreveta, a u slučaju potrebe moguće je da to bude i 12 kreveta’, rekao je Avdić.

Dodao je da su veliki problem djeca, grupe i turisti koji su nedavno boravili u Italiji.

‘Te ljude stavljamo pod nadzor. Kažemo im da ostanu u stanovima i da se izdvoje od ostalih članova porodice, prije svega od djece i starijih, te da nam jave eventualne simptome. U slučaju da se jave, poduzeli bismo određene mjere. Zasad nema slučajeva oboljenja, a također nema ni sumnjivih slučajeva. Nikoga nismo morali slati na testiranje. Krizni štab Federacije BiH odredio je da se uzorak proslijedi u Sarajevo, a odgovori bi uslijedili u roku od 24 sata’, rekao je Avdić.

Djeca koja su boravila u Italiji, ističe, ne idu u školu 14 dana, kao ni odrasli na radna mjesta.

‘Virus ne poznaje granice i pasoše. On će se vjerovatno u nekom obliku pojaviti i kod nas. Narod je prepadnut. Virus je sličan gripi. I mjere koje se provode slične su gripi. Sve što radimo, radili bismo i u slučaju epidemije gripe. Savjetujemo da se ne ide u gužve i na skupove, poput kina i slično. I gripa je trenutno na vrhuncu. Zato i donosimo preventivne mjere’, dodaje Avdić.

Širenje je respiratorno i identično je gripi. Prenosi se i putem prljavih ruku.

Virus, prema Avdićevim riječima, par sati može ostati u vanjskoj sredini.

Oglasilo se i nekoliko škola, a Zavod je preko Ministarstva obrazovanja objelodanio neophodne mjere.

‘Stanje je stabilno, a najveći problem je što su granice i sad propusne. Nadležni moraju donijeti mjere na nivou države, a što bi posao olakšalo i nama u kantonima. Svjetska zdravstvena organizacija nije preporučila zatvaranje granica. Nadam se da će Vijeće ministara uskoro donijeti efikasnije mjere’, govori Avdić.

Na području HNK-a trenutno postoji 16 slučajeva samoizolacije. To su osobe bez simptoma.

‘To su pojedinci koji su se vratili iz Italije. Rekli smo svima važeće mjere. Ljudi se redovno javljaju i prenose njihovo trenutno zdravstveno stanje. Oni su većinom iz Mostara. Zasad nemaju simptoma. Ukoliko do toga dođe, odmah ćemo ih smjestiti na infektivni odjel SKB-a. Na posljednjem sastanku dali smo preporuku i Aerodromu Mostar. Preporučili smo da se smanje letovi za Italiju makar na mjesec ili dva, te da svi putnici iz koji doputuju iz ove zemlje, odmah na aerodromu budu pregledani’, rekao je Avdić.

Osvrnuo se i na stanje kod kineskih državljana na području općine Čapljina, a koji su privremeno smješteni u kampu u Dretelju.

‘Te ljude držimo pod nadzorom. Ne kreću se i izolovani su od Čapljine. Imaju kuhinju. Novajlije u kampu se odvajaju u posebne sobe. Praktično su u samoizolaciji. Za dva dana će biti otpušteni, jer dosad nije bilo simptoma. Ista procedura važi i za sve ostale eventualne sumnjivce’, rekao je na kraju.

U Zavodu kažu kako nisu moćni zaustaviti privredne tokove, kao i da zbog panike neminovno posljedice može osjetiti Aerodrom, kao i turistički radnici u ovom dijelu zemlje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje