Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Avdić: Čović i Čampara preko Gordane ruše Bakira!

Preuzmite sliku

Avdo Avdić, novinar Online magazina Žurnal gostovao je u Centralnom dnevniku i sa Senadom Hadžifejzovićem razgovarao o brojnim aktuelnim temama i aferama u Bosni i Hercegovini.

Kao što se i očekivalo tokom razgovora je dominirala je afera Respiratori sa okusom maline te hapšenje premijera Federacije Fadila Novalića.

Hadžifejzović: Tužilaštvo je napravilo grešku, optužilo je Novalića, Solaka i Hodžića da su se udružili da bi profitirali na respiratorima, zar nije logičnije da je Tužilaštvo trebalo postaviti optužnicu ovako: Neko je naredio, osobe XY, Novaliću da se kupe jeftini respirator ii da se milioni maraka uplaćeni u Kinu vrate nekome potpuno trećem.

Čampare drže samo HNK preko Senada Kevelja, nemaju moć u drugim kantonima, a Sarajevo, koje im je baza su izgubili zbog poraza Efendića. Ovo je unutarstranačka borba u SDA. Da li je Čampara na sjednici Vlade, na audio snimku koji je FACE objavio dao podršku za nabavku respiratora, jeste.

U aferi “respiratori” mnogi fale… Zašto u Tužilaštvu nisu saslušani ili uhapšeni; Čampara, Jelka, Zolak, Pehar, Mandić, svi iz Vlade? Zašto samo Bošnjaci? Čampara nije zato što je tužilac Pašić najbolji prijatelj njegovog brata Dubravka, a i ostali su Čamparini prijatelji.

Jelka, Pehar, Mandić nisu jer ih štiti HDZ! Jelka potpisala prvu transakciju Vlade, morala biti privedena! Zolak morao biti osumnjičeni, a ne svjedok, nije morao slušati Novalića i potpisati dozvolu za uvoz respiratora Srebrenoj malini. Nije saslušan, jer je dozvolio promet ruskih lijekova u BiH. Novalić, entitetski nivo zahtjeva od Zolaka, državni nivo dozvolu za Fikreta Hodžića. Fadil isposlovao dozvolu za Fikreta, bez nje Fikret ne bi mogao uvesti respiratore.

Ovo je selektivna pravda i motivisana istraga. Kriminala ima, evidentno je da postoji zloupotreba Novalića i drugih osoba, evidentno je da je Sebija na sjednici tražila opremu odmah i da je ona XY osoba koja je poslala poruku Novaliću.

Kome je Fikret predao pare, 100.000 KM koje je podigao sa računa?

Saopćenja SDA katastrofalna i besmislena, napravili žrtvu od Gordane Tadić. HDZ i SNSD kontrolišu pravosuđe, Tužilaštvo i VSTV, guraju ih Rusi. Tužilac Pašić zaustavio predmet o kladionicama Bet Live zato što je ta kladionica u kući Gordane Tadić. Afera Kockarnice – “Fortuna”, teška je nekoliko stotina miliona maraka, 50 puta teža od afere “Respiratori”. Zar je logično da u 2019. Ukupno 164 optužnice u FBiH, 45 u RS-u, 138 u TK, KS, ZDK, USK i BPK, u Livnu nula, u kantonima s hrvatskom većinom samo 9!!!

SIPA u Orašju našla 60.000 kila švercovanog duhana, sutra je nestao, država je popušila 5,3 miliona maraka akciza plus PDV. Tegeltija nervozan, gubi većinu u VSTV-u, sad je 8:7 za njega. Umjesto Jukićke pokušao ubaciti HDZ-ovku iz Hercegovine Katicu Artuković. Nije uspio, a Sanela Butigan nije na njegovoj strani. Sudski sistem otkazuje poslušnost Tegeltiji. Nervozna i Ruska ambasada.

Hadžifejzović: Znači li to da Bakir ima utjecaj i ljude u Sudu, a nema u Tužilaštvu? Avdić: Da, nema utjecaj u Tužilaštvu! Da ima, ista akcija bi bila i kada je u pitanju Radovan Višković!

Evo dokumenta finansijske policije, u njemu piše nešto nevjerovatno: Aluminij je prodavao proizvode po nižoj cijeni nego što ga košta proizvodnja, a kupovao struju po većoj cijeni nego što je na tržištu, sve poslovali s Rusima! Svjesno su izvlačili novac, uništili firmu, briga ih za radnike!

Tri ključne institucije u državi su: CIK, VSTV i Upravni odbor za indirektno oporezivanje. HDZ kontroliše PDV, najviše poreza se uplati u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a novca se vrati najviše u HNK. PDV se naplaćuje najviše onima koje državni sistem ne štiti.

Hadžifejzović: UIO je danas blokirala FACE, usred Korone, bez najave.

Avdić: Napadaju ne samo medije, već sve one koje državni sistem ne štiti. Sve ovo je počelo sa CIK-om, aferom svih afera. Rusi podržavali stari CIK, Čovića i Dodika.

Novi sastav CIK-a je najveća pobjeda BiH od 2006. godine, tamo sada SDA, DF, SDS, PDP, HDZ, SNSD i SDP imaju po jednog člana, niko nema apsolutnu kontrolu. Svako svakog može preglasati. PIK podržava CIK. (Face TV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje