Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Automatsko prepoznavanje registarskih tablica stiže i na graničnim prelazima BiH

Preuzmite sliku

BiH bi uskoro bi trebala dobiti sistem za automatsko očitavanje i provjere registarskih tablica vozila na graničnim prijelazima.

Kako Akta.ba saznaje, danas je Delegacija EU u BiH objavila tender za nabavku sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica vozila na graničnim prelazima BiH. Inače, isti je bio objavljen i sredinom prošle godine.

U cilju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, evropskoj integraciji, unutrašnjoj i eksternoj sigurnosti o sigurnosti, kao i prevenciji i otkrivanju ilegalnih migracija, prekograničnih i drugih krivičnih djela, potreban je sistem za automatsku kontrolu i evidentiranje vozila nakon prelaska državne granice Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u pozivu, sistem će biti integrisan u aktuelnu aplikaciju granične kontrole koja funkcioniše od 2011. godine i omogućit će da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada automobil prelazi granicu.

Inače, sistem će omogućiti da svi podaci o vozilu budu dostupni graničnoj policiji u trenutku kada automobil prelazi granicu.

Tender je otvoren za pravna i fizička lica koja su državljani BiH (učestvuju pojedinačno ili u grupi – konzorcijum – ponuđača). Učešće je također otvoreno za međunarodne organizacije.

Poziv je otvoren je do 29. januara 2019. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,