Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Autoceste FBiH: Na izgradnji tunela Ivan počinje raditi 25 mladih osoba

Preuzmite sliku

Mladi s evidencije nezaposlenih radit će na izgradnji tunela Ivan, na Koridoru Vc.

Priliku za posao dobit će pet osoba s visokom stručnom spremom na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom na period od šest mjeseci.

Izvođač radova je odabrao kanditate prema potrebama na gradilištu, a tehničku i stručnu pomoć je pružio Federalni zavod za zapošljavanje. Za realizaciju ovog programa obezbjeđen je, u ugovoru za izgradnju tunela Ivan, iznos od 403.683 KM, dok Federalni Zavod za zapošljavanje učestvuje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt s preostalim iznosom.

Tim povodom sutra će biti upriličeno potpisivanje ugovora o radu između firme Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, izvođača radova na projektu izgradnje Tunel Ivan, te deset od ukupno 25 planiranih mladih osoba.

Potpisivanje ugovora rezultat je partnerske saradnje JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Program i odobrene kreditne linije za izgradnju autoceste imaju cilj da ovim inovativnim finansijskim instrumentom stimulišu zapošljavanje mladih osoba u BiH.

Konkretna podrška lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-a za izgradnju još dvije dionice Poprikuše-Nemila i Mostar jug-Tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić, direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić, najavio je Press JP Autoceste FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,