Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Autobuska stanica u Zenici odblokirana: Radnici uskoro počinju sa radom

Preuzmite sliku

Radnici “Zenicatransa” odblokirali su danas popodne autobusku stanicu u Zenici te će nastaviti sa radom, koji je  inače, prekinut 31. decembra prošle godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici “Zenicatransa” blokirali su autobusku stanicu u Zenici u decembru prošle godine, nakon što je firmi blokiran račun, čime je bila onemogućena nabavka goriva te nastavak rada.

Predsjednik sindikata radnika “Zenicatransa” Huso Sarvan rekao je kako su odlučili sami zaraditi novac za oporavak preduzeća.

“Povod je jučerašnja sjednica Gradskog vijeća Zenice jer ne znamo čemu sve ovo vodi. Gradonačelnik Zenice je jasno rekao da za ‘Zenicatrans’ ne da ni marke, tako da smo donijeli odluku da sami sebi zaradimo novac. Odlučili smo se na ovaj korak, poduzeli smo sve aktivnosti da oblokiramo autobusku stanicu, obavijestili smo Policijsku upravu Zenica i omogućili smo svim prevoznicima da koriste usluge autobuske stanice”, rekao je Sarvan.

Sarvan je dodao kako se razmišljalo i o pokretanju linija, koje su u međuvremenu privremeno dodijeljene privatnim prevoznicima.

 • “Bili smo mišljenja da krenemo i u saobraćaj, no nismo ispunili sve pretpostavke za to, tako da je samo pitanje dana kada ćemo pokrenuti autobuse. Sve linije koje su date drugim prijevoznicima su ustupljene na neargumentovan način. Tužba Općinskom sudu se zasnivala na Zakonu o komunalnim djelatnostima, gdje stoji da su gradska uprava i gradonačelnik u mogućnosti da dodijele nekome linije ukoliko se tri dana ne odvija saobraćaj. Isto tako, tu stoji da su obavezni da nam omoguće da nesmetano obavljamo svoju djelatnost. Mi smo bili natjerani da ne radimo ta tri dana da bi te linije bile nekom dodijeljene”, rekao je Sarvan.

  Hazrudin Bilić, jedan od radnika “Zenicatransa” rekao je kako neće odustati od borbe za spas preduzeća.

  “Mi smo pobijedili u prvom poluvremenu, ostvarili smo svoje doprinose. Ostaje nam borba za autobusku stanicu i za saobraćaj i mi krećemo u borbu za preduzeće, da zaštitimo svoja radna mjesta i obezbijedimo svojim porodicama hljeb. Pozivam zainteresovane prevoznike i upozoravam ih da se ne zalijeću, ovo je naš život i naša budućnost. Mi ćemo ovo braniti do posljednjeg momenta na sve načine. Imamo 127 zaposlenih i od ovog trenutka je stanica odblokirana, a pozivamo sve prevoznike da koriste naše usluge na uobičajan način”, rekao je Bilić.

 • Darmin Terzić, direktor “Zenicatransa” rekao je kako smatra da do blokade stanice nikada nije trebalo ni doći jer su na taj način izgubljena sredstva koja su mogla pomoći poslovanju ovog prevoznika.

  “Mislim da je sindikat zakasnio sa odlukom deblokade. To je trebalo doći ranije jer smo izgubili određena sredstva koja smo mogli ostvariti u proteklih 40 dana. Deblokada stanice u ovom trenutku može da pogoduje samo prevozniku kojeg će sutra grad izabrati da preuzme stanicu, s obzirom da je po zemljišno-knjižnom izvodku stanica zvanično u vlasništvu grada i grad sutra dodjeljuje u zakonskim okvirima stanicu najoptimalnijem prevozniku, odnosno onom ko bude ispunjavao sve uvjete. Da li će ovom deblokadom doći do obaranja kategorizacije od strane pojedinih prevoznika kako bi dobili bolje uvjete za ulazak u stanicu, vidjet ćemo sutra”, rekao je Terzić.

  Naglasio je da će predužeće poslovati sve dok ovlašteni prevoznik ne bude preuzeo stanicu.

  “Mislim da stanica nije trebala ni biti blokirana jer je bilo sporno samo nabavka goriva za autobuse, sada smo u situaciji takvoj kakvoj jesam. Ja podržavam svaku odluku koja će uticati na smanjenje problema poput ulaska i izlaska putnika na ulici ispred stanice, stvaraju se enormrne gužve i opasno je, tako da ćemo barem na taj način pomoći građanima. Finansijski, za firmu u ovom trenutku to neće značiti ništa jer ćemo stanicu moći koristiti u narednih pet do sedam dana. Mi se nismo mogli prijaviti jer ne ispunjavamo uvjete zbog obaveza prema Poreskoj upravi”, rekao je Terzić.

 • Radnici “Zenicatransa” okupili su se danas na autobuskoj stanici, te oslobodili prilaz autobuskoj stanici koji je do danas bio blokiran parkiranim autobusima, te su simboličnim dizanjem rampe na ulazu u stanicu i zvanično odblokirali stanicu.

  Autobuska stanica u Zenici blokirana je 31. decembra prošle godine nakon što je firmi blokiran račun. Iako je do deblokade računa došlo, radnici su u dva navrata štrajkovali glađu kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću. Pomoć u otplati duga Poreznoj upravi očekivali su iz gradske uprave uvrštavanjem amandmana na prijedlog budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, čime bi se obezbijedila sredstva za pomoć preduzeću, a s obzirom na to da isti još uvijek nije donesen, odlučili su se na deblokadu stanice i početak rada. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje