Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Austrijski general Helmut Habermayer preuzeo dužnost komandanta EUFOR-a

Preuzmite sliku

U Glavnoj komandi EUFOR-a u bazi Butmir u Sarajevu u srijedu je održana svečana primopredaja dužnosti komandanta operacije Althea, snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Generalmajor Helmut Habermayer iz Oružanih snaga Austrije preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta EUFOR-a, generalmajora Antona Wesselyja, također Austrijanca.

 • Dosadašnji komandant EUFOR-a generalmajor Wessely izjavio je da mu je bila čast i privilegija sarađivati s kolegama, širom međunarodnom zajednicom, političkim predstavnicima i predstavnicima institucija u BiH, radeći zajedno i doprinoseći cilju održavanja stabilnog i sigurnog okruženja za sve ljude u BiH. Wessely je istakao ključne događaje iz godine u kojoj je obavljao dužnost komandanta EUFOR-a, a među kojima je aktiviranje rezervnih snaga srednjeg nivoa početkom godine po prvi put u historiji EUFOR-a, kao odgovor na razvoj događaja u pogledu međunarodne sigurnosne situacije.

  Istakao je i vježbu “EUFOR Brzi odgovor 2022“, koja je trajala pet sedmica ispunjenih intenzivnim aktivnostima, što je čini najdužom, najobimnijom i najkompleksnijom vježbom nakon mnogo godina.

  Za vrijeme njegovog mandata navodi se da je EUFOR dosegao novi nivo profesionalizma u planiranju i izvođenju vježbi sa partnerima iz Oružanih snaga BiH (OS BiH) i organima za provođenje zakona.

  Novi komandant EUFOR-a generalmajor Habermayer je obraćanju na svečanosti čestitao svom prethodniku na njegovim postignućima na dužnosti komandanta EUFOR-a, a ujedno je odao priznanje i 21 zemlji učesnici čiji vojnici doprinose uspjehu misije EUFOR-a.

  Generalmajor Habermayer je istakao punu posvećenost ispunjenju misije operacije Althea EUFOR-a, rekavši da će nastaviti putem svog prethodnika u jačanju vojnih kapaciteta EUFOR-a. Izjavio je da će EUFOR i dalje biti vjerodostojan i nepristrasan partner koji pruža podršku, spreman za bilo koju situaciju koja bi mogla iskrsnuti.

  Naveo je da se u duhu sveobuhvatnog pristupa Evropske unije raduje nastavku saradnje sa međunarodnim partnerima EUFOR-a, visokim predstavnikom, specijalnim predstavnikom Evropske unije, OSCE-om i susjedima iz NATO štaba Sarajevo, kao i sa Ministarstvom odbrane i organima za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

  U obraćanju vojnicima EUFOR-a, Habermayer je poručio da mu je drago što će ih sve što prije bolje upoznati, naglasivši pritom važnost gesla EUFOR-a: “Jedna misija, jedan tim!”

  Operativni komandant EUFOR-a, generalpukovnik Hubert Cottereau zahvalio se dosadašnjem komandantu EUFOR-a generalmajoru Wesselyu, na njegovoj predanosti operaciji i nepokolebljivoj posvećenosti pružanju podrške bh. vlastima u održavanju stabilnog i sigurnog okruženja. Čestitao je generalmajoru Habermayeru na preuzimanju dužnosti komandanta EUFOR-a u BiH, izrazivši uvjerenje da će pod komandovanjem i jasnim smjernicama generalmajora Habermayera prisustvo operacije Althea EUFOR-a i dalje biti od koristi za BiH.

  Prisutnima na svečanosti obratio se i specijalni predstavnik EU-a u BiH, ambasador Johann Sattler koji je naglasio pozitivne aspekte dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU-u kao jasan znak snažne podrške ljudima u BiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje