Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrijska ministrica pravde Zadić: Bol majki i kćerki Srebrenice ostavlja u nama osjećaj duboke tuge

Preuzmite sliku

Tokom nekoliko dana 8.372 muškarca i dječaka su ubijeni. Bili su to sinovi, očevi i djedovi, rekla je austrijska ministrica pravde Alma Zadić, koja je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas se prisjećamo žrtava genocida u Srebrenici. Na današnji dan prije 27 godina, u Srebrenici je počeo genocid. Tokom nekoliko dana, 8.372 muškarca i dječaka su ubijeni. Bili su to sinovi, očevi i djedovi. Njihov jedini zločin bila je njihova religija. Bol ožalošćenih majki i kćerki Srebrenice ostavlja u nama osjećaj duboke tuge. Zbunjenost zbog brutalnosti i bespomoćnosti da ona nije spriječena uvijek će me podsjećati 11. jula da nikad ne smijemo dozvoliti da se ovako nešto ponovi”, rekla je ministrica Zadić.

Poručila je da je stoga vrlo važno učiti iz prošlosti.

“Kada govor mržnje i diskriminacija ugrožavaju naš miran suživot, moramo ustati”, kazala je Zadić.

Danas se obilježava 27. godišnjica genocida u Srebrenici. U prisustvu nekoliko hiljada ljudi i brojnih zvaničnika iz različitih dijelova svijeta u Potočarima je održana komemoracija i dženaza za još 50 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Wir gedenken heute den Opfern des Völkermordes in #Srebrenica. Heute vor 27 Jahren begann der Genozid in Srebrenica….

Objavljuje Alma ZadićPonedjeljak, 11. srpnja 2022.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje