Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Austrija će nastaviti da podržava politički i ekonomski razvoj BiH, kao i njen evropski put

Preuzmite sliku

Austrija će nastaviti da podržava politički i ekonomski razvoj BiH, kao i njen evropski put, rekao je danas predsjednik Nacionalnog savjeta donjeg domaParlamenta Austrije Wolfgang Sobotka članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Sobotka je na online sastanku sa članovima Kolegijuma Borjanom Krišto, Nebojšom Radmanovićem i Denisom Zvizdićem naglasio da će se Austrija u narednom periodu zalagati za jačanje dijaloga u institucijama EU radi snažnog podsticanja procesa proširenja i ubrzavanja evropskih integracija za BiH i sve druge zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH upoznali su Sobotku o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i naveli da se u ovom trenutku vode razgovori u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva. Kako su naveli, to se odvija u pravcu sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, te Ustavnog suda BiH, čiji bi uspjeh, smatraju, značajno relaksirao odnose u zemlji, te ubrzao proces reformi i evropski put BiH.

Oni su naglasili činjenicu da proces pridruživanja EU predstavlja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta BiH, kao i to da ogroman procenat građana podržava evropski put BiH. Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma pozvali su Austriju i druge članice EU da snažno proklamuju princip nepovredivosti granica u regionu, kao i da uvijek i u svakoj prilici jasno ističu i promovišu evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Ukazali su da bi dobijanje kandidatskog statusa u ovoj godini bila najbolja poruka za sve građane BiH, ali i priznanje kredibilnih napora institucija BiH za ispunjavanje većine prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

S tim u vezi, rečeno je da će u Parlamentarnoj skupštini BiH u narednom periodu biti usvojen program integrisanja, kao i niz reformskih zakona – od Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i zakona kojima će biti reformisano pravosuđe, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma pozvali su Austriju i zemlje EU da nastave sa ulaganjima u izgradnju saobraćajne, energetske i digitalne infrastrukture u BiH, kao i da nastave da institucijama BiH pružaju stručnu i tehničku pomoć u procesu evropskih integracija i u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije.

Izraženo je i očekivanje da će se institucije EU dodatno angažovati i na planu podrške institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima, kao i na planu borbe protiv pandemije virusa korona i ublažavanja njenih zdravstvenih i ekonomskih posljedica. Posebna tema razgovora bila je jačanje interparlamentarne saradnje kroz različite programe obuke za službenike koji se sprovode u Parlamentu Austrije. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,