Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Astronomsko zaduženje Fonda PIO RS od oko 100 miliona KM

Preuzmite sliku

Fond penezijsko-invlidskog osiguranja RS zadužuje se za dodatnih gotovo 100 miliona maraka.

Saglasnost je prije 10 dana dala Vlada Republike Srpske, a javnost je za tu vijest saznala tek objavljivanjem odluka u poslednjem izdanju Službenog glasnika, izvijestila je ATV Banjaluka.

Fond će podići 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovnošću isplata penzija. U Fondu priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija.
Ovog mjeseca po prvi put probili su i zakonski rok, pa je isplata avgustovske penzije prešla u oktobar.

Prvi put je došlo do prolongiranja isplate i u dužem roku od mjesec dana. Danas je drugi, mi upravo danas završavamo isplatu svih penzija. Sa formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita”, rekao je Tihomir Joksimović portparol Fonda PIO.

Penziju je najduže čekalo 45 hiljada ino korisnika koji na portalu Fonda svakoga dana pitaju “kad će penzija”.

9296Dok Vlada samo odobrava kredite, u Fondu PIO i dalje ni traga samokritici. Odgovornost ponovo prebacuju na poslodavce i navode poduži spisak dužnika od kojih potražuju više od 400 miliona maraka. Zato u Udruženju penzionera odgovornost adresiraju na Vladu koja, po njima, ne uplaćuje dovoljno miliona za socijalne kategorije. Skoro trećina korisnika, kaže Rade Rakulj, penziju nije zaradila i po nekom se osnovu oslanja na budžet.

Hiljade ljudi uživa boračka i neka druga prava. Čak i neke cijele penzije idu na teret budžeta. Ove godine je budžet trebao na ovom nivou da obezbijedi 325 miliona. Međutim nije obezbijedio nego je ove godine izdvojeno 190 miliona”, kaže Rade Rakulj predsjednik Udruženja penzionera.

Dok njihovi predstavnici očekuju da se Vlada razbudi, penzioneri kažu da ne žele da strepe za penziju. Jednima je važna redovnost, drugima je žao što će njihova djeca vraćati kredite.

Kakvo je zaista stanje, najbolje već duže vrijeme potvrđuje i statistika. Broj zaposlenih je manji nego prije 10 godina. Za to vrijeme broj penzionera gotovo se izjednačio sa brojem zaposlenih.

Ko će na kraju platiti dugove Fonda PiO u resornom ministarstvu niko nije htio da komentariše. U službi za odnose sa javnošću rekli su da ministar rada Milenko Savanović cijeli dan ima važne sastanke.

Dok u Vladi imaju pametnija posla, prihodi Fonda PIO se smanjuju, a samo za avgust uplaćeno je 7 miliona maraka manje po osnovu doprinosa nego u julu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,