Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Associated Press: BiH postaje novo središte izbjegličke krize

Preuzmite sliku

I svjetski mediji izvještavaju o napetostima na granici između Hrvatske i BiH između migranata i policije, kod Velike Kladuše.

Associated Press u članku pod naslovom “EU zahtjevi za azil pali su 2017., ali Njemačka i Bosna suočavaju se s migrantskim izazovima” piše da Bosna i Hercegovina sve više postaje odredište za migrante, odnosno izbjeglice koji žele zaobići druge snažnije čuvane granice poput onih između Mađarske, Srbije i Hrvatske, prenosi Index.

Međunarodni crveni krst izvijestio je da je više od 5600 migranata koji su ušli u Evropu preko Grčke ušlo u BiH, dok je prošle godine taj broj iznosio samo 754. Broj ljudi koji su migrirali kroz Balkan sve je viši i kritično im treba humanitarna pomoć, upozorava Crveni krst.

Osim toga, i Crna Gora bilježi dramatičan porast broja izbjeglica u svojoj zemlji – u maju je primila 557 zahtjeva za azil, što je najveći broj u pet godina.

AP javlja da je policija zaustavila stotinjak migranata pri pokušaju prelaska hrvatsko-bosanske granice i nagovorila ih da se okrenu i vrate u improvizirani kamp pored Velike Kladuše gdje na stotine borave, očekujući da će se nekako domoći zapadne Evrope. Migranti su odustali od rute preko Mađarske i prebacili se na onu preko BiH otkad je Mađarska postavila ograde sa žilet-žicom na svoju južnu granicu.

Peter Van der Auweaert, koordinator za zapadni Balkan Međunarodne organizacije za migracije (IOM), poručio je u objavi na Twitteru da je pokušaj “iregularnog prelaska granice” grupe migranata “vrlo zabrinjavajući razvoj događaja koji stvara rizik od negativne reakcije koja nije nikome u interesu”.

Van der Auweraert je u razgovoru za AP dodao da je priljev migranata već stvorio pritisak na BiH, zemlju koja se još oporavlja od rata, i da bi bilo kakav incident mogao produbiti napetosti. Bosanci bi mogli na izbjeglice početi gledate kao na one koji stvaraju nevolje, a ne kao na ljude u nevolji kojima treba pomoć, upozorio je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,