Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Asocijacija mladih SDA poziva da se 29. august obilježava kao državni praznik

Preuzmite sliku

Povjereništvo Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA) organiziralo je svečanu sjednicu u Zenici povodom 831. godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana.

Sjednici prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i zamjenik ministra pravde u Vijeću ministara BiH Nezir Pivić.

Asocijacija mladih SDA, povodom te godišnjice predložila je usvajanje nekoliko zaključaka među kojima je i onaj da podržavaju sve ranije inicijative o obilježavanju 29. augusta, dana kada je potpisana Povelja Kulina bana, koja je najstariji otkriveni pisani dokument bosanske države i dokaz bosanske državnosti, kao državnog praznika države BiH.

Također, oni traže od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, da pokrenu i provedu proceduru donošenja Zakona o državnim praznicima u kojem će kao državni praznik biti i 29. august – Dan Povelje Kulina bana.

Zatražit će od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da otpočnu diplomatske pregovore s Ruskom Federacijom i Republikom Hrvatskom, radi vraćanja originala i prijepisa Povelje Kulina bana u Bosnu i Hercegovinu, te izlaganje originala Povelje u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SDA.

Asocijacija mladih SDA također poziva sve građane BiH u domovini, domovinskim zemljama i dijaspori, obrazovne, kulturne i sportske institucije i sve nivoe i organe vlasti u BiH da do donošenja Zakona o državnim praznicima BiH, 29. august obilježavaju kao praznik, na najsvečanije načine, isticanjem državnih simbola BiH, edukativnim, kulturnim i sportskim manifestacijama, održavanjem svečanih sjednica i prijema za domaće i strane zvanice (diplomatski kor) i na ostale prigodne načine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje