Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Asim i Šemsa zakoračili u 70. godišnjicu braka: Brojna iskušenja, devetero djece i mnogo ljubavi

Preuzmite sliku

Priča o Asimu i Šemsi Kadrić iz povratničkog sela Klis između Olova i Han Pijeska, predstavlja pozitivan, orginalan i rijetko upečatljiv primjer dugovječnog ljubavnog sklada, tako nam potrebnog u vremenu koje nam, nikad snažije, preispituje i resetuje postojeći sistem vrijednosti.

U ovom, na putu prema Han Pijesku, najudaljenijem olovskom naselju, na nadmorskoj visini od 1.000 metara ovaj povratnički bračni par prošle je godine zakoračio u 70 godišnjicu svog braka. No još su im svježa sjećanja na ono ljeto kada su zaplovili u bračne vode.

“’51. se oženio u avgustu mjesecu. Nismo bili ni punoljetni kad smo se uzeli. Nismo imali 18 godina. Ja sam u njihovom selu kao mladić klanj’o teraviju i tako smo se upoznali”, priča Asim.
Na pitanje je li mu se otac ljutio što se tako mlad ženi, Asim kaže: “Pa otac me i oženio! Begenis’o da je vrijedna cura i kaže ‘Sine ako ti hoćeš i ako te ta cura hoće, dovedi ti nju’, – Teško ribu u vodu… ja jedva doček’o”.

Šemsa nas svojom pričom podsjeća da ljubav stanuje u srcu a ne u materijalnom stanju i lagodi kako se to sada mnogima čini. Jer upravo su životne prepreke, napori i iskušenja čeličili njihov brak u kome su izrodili devetero djece od koji je osmero još živo i zdravo.

“Kud’ ćeš se sad’ udavat’ na ovom siromaštvu, rat tek stao…A ja pjevam ‘Ja i lola mi nemamo kuća, volimo se pravimo od pruća!’ – Meni se živi s njim i eto! Mi po noći vučemo snopove žita iz ove ‘vamo njive, a curica moja ide za mnom i plače. A meni drago i mislim: ‘plači šćeri da se majka odmori, jer znam da ću sjesti da je podojim! Niko mi nijedno nije nos’o, niko nijedno nije tetošio i sve smo ih othranili! – A gledaj danas hizmeta i igre oko djece’, priča Šemsa.

Iako na pragu osme decenije braka i desete decenije života, naviknuti da rade i imaju, junaci naše priče i danas su aktivni. Tako se Asim svakodnevno brine o svom stadu koza, podsjećajući nas da su upravo fizičke aktivnosti i zdrava hrana jedan od ključnih faktora za njihov dug i sretan život.

“Haj’te ‘vamo, hodite! Vidi ti njih… – Boljeg mlijeka i mesa k’o od alpinki nema. – Ja vam ne volim ovu kupovnu hranu, ove konzerve i zapakovano mlijeko. Ja to ne jedem! – Ja sam uvijek jeo domaću hranu: pšenični hljeb domaći, mlijeko, krompir, tikva, grah, luk, repa, kukuruza…sve domaće i evo fala Bogu nisam nikad za ovih 87 godina bio u bolnici, zdrav sam”, kaže Asim.
Po povratku u kuću, uz kahvu, Šemsa nas časti savjetima kako sretan brak nije onaj bez problema već onaj u kome se ti problemi sporazumno riješavaju. Baš kao u njihovom slučaju.

“Meni je sad žao ove generacije! – Uzmu se, to se napravi trošak, svatovi i sve… I nakon pet šest dana rastave se! – Treba se nešta i istrpjeti! – Rasporediti poslove. Ako si ti muško, de ti sve ovo oko kuće, a ja ću u kući npr. – Nešto ćemo zajedno, jel’tako! Sve uz dogovor! Sve je naše! – A ja sad gledam uda se on npr. u njezinu kuću ona mu ‘cijedi’ materino mlijeko: – Ti si, veli, u mojoj kući, ‘vako, ‘nako…i eto ti rastave!”, kaže Šemsa.

I tako se u ovom jednostavnom razmumjevanju života lišenog svih faktora mimo iskrene ljubavi skrio jedinstven recept za njihov dug i sretan brak iz koga se izrodilo i živi osmoro djece, 22 unučadi i 28 praunučadi. Koliko god bili raritet ovakvi brakovi i ovakve priče podstiču nas i upućuju na ljubav koja je smisao i istinska snaga života. Asim i Šemsa Kadrić nisu svoj život ispunili godinama. Oni su svoje godine ispunili životom, prenosi BHRT.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,