Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Arnaut će inicirati uspostavu Stalne komisije protiv kleptokratije u državnom parlamentu

Preuzmite sliku

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut najavio je tokom posjete Washingtonu da će na narednoj sjednici inicirati uspostavu Stalne komisije protiv kleptokratije u državnom parlamentu, po uzoru na sličan potez poduzet u američkom Kongresu krajem prošle godine.

“Bidenova administracija je globalnu korupciju označila kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Nalazi Istražne komisije pokazuju da je BiH iz faze korupcije čak ušla u fazu zarobljene države, te trebamo pojačati napore u toj oblasti. Uspostava Stalne parlamentarne komisije je neophodna, dovoljna je poslovnička izmjena, a od američkih zvaničnika smo dobili podršku za ovu i slične inicijative”, podcrtao je Arnaut.

S tim u vezi, Arnaut i poslanica iz Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić su protekle sedmice održali brojne sastanke u Washingtonu, uključujući sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom.

Escobar je potvrdio da je borba protiv korupcije jednan od američkih vanjskopolitičkih prioriteta i da se razotkrivanje kriminalnih mreža i tokova novca na zapadnom Balkanu intenzivira, saopštio je Arnaut.

Arnaut je podcrtao da sprega između politike, organiziranog kriminala i pravosuđa predstavlja sigurnosnu prijetnju i za BiH, a ovu situaciju koriste Rusija, Kina i neke zemlje u regionu, kako bi produbile svoj uticaj u Bosni i Hercegovini.

Arnaut i Ćudić su u Washingtonu su održali brojne sastanke i s drugim predstavnicima vlasti i akademicima te su posjetili bh. zajednicu u St. Louisu u Washingtonu, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje