Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Arleta Ćehić jedina bh. umjetnica na međunarodnom Salonu Realites Nouvelles

Preuzmite sliku

Arleta Ćehić je već treću godinu jedina bosanskohercegovačka umjetnica koja izlaže na međunarodnom Salonu Realites Nouvelles, koji se uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija održavao u pariškom Parc Floral paviljonu od 19. do 21. oktobra.

Salon Realites Nouvelles zamišljen je kao susret slikarstva, skulpture, crteža i novih medija te kao mjesto razmjene, razmišljanja i konfrontacije ne samo između umjetnika, već i historičara umjetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike, prenosi Fena

Arleta Ćehić se ove godine predstavila sa jednim diptihom iz ciklusa “Preko”.

“Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta, a u diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva dopušta daljnji život”, rekla je Ćehić.

Njeni radovi se dijele na dvije etape. Ciklusi Totema I i II rađeni u starom željezu, oni obuhvataju period od 2006. do 2016. godine. Drugi je ciklus Preko, koji je rađen pretežno u drvetu u periodu od 2016. do 2018. godine.

Osim nje, iz regije su se predstavili i umjetnici poput Mice Popića iz Srbije, Beti Bricelj iz Slovenije, Milije Belića iz Srbije i četiri umjetnika iz Crne Gore. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje