Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Arijana Memić: Šta Tužilaštvo namjerava uraditi kako bi se saznalo ko je ubio Dženana Memića?

Preuzmite sliku

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Arijana Memić je na sjednici postavila pitanje vezano za slučaj Dženan Memić.

“Vrhovni sud FBiH je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću te da je u toj saobraćajnoj nesreći stradao Dženan Memić. Time je Vrhovni sud FBiH utvrdio da KT KS nije dokazalo da je Dženan Memić stradao u izmišljenoj saobraćajnoj nesreći”, kazala je Arijana.

Istaknula da je Kantonalni sud KS već dva puta oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića, te dao obrazloženje presude na 140 i 211 stranica.

“Ni Kantonalni sud KS nije našao da ima dovoljno dokaza za tvrdnje Kantonalnog tužilaštva KS. Ovo je slučaj koji je već pet i po godina u fokusu javnosti. Raspravljalo se o radu nadležnih institucija u ovom predmetu I pred Skupštinom KS, kao i u Parlamentu FBiH, ali i na mnogobrojnim sastancima međunarodnih institucija u BiH I izvan BiH.

Komisija za sigurnost SKS je 2016.g formirala AD HOC tijelo, koje je utvrdilo I početkom 2017.g prezentiralo izvještaj o mnogobrojnim propustima i prekršajima o radu MUP-a KS na ovom slučaju a poznato je da nadzor nad vođenjem istrage ima KT KS. Na koncu, o ovom slučaju se govori konstantno u medijima, na društvenim mrežama, ali i na ulicama, u školama, pa i među radnim kolegama. Danas, ne postoji osoba u BiH, koja nije čula za slučaj “Memić” a samim time i za pokušaj tužilaca KT KS da zataškaju ovo očigledno ubistvo”, rekla je Arijana na SKupštini.

Porodica i prijatelji su do sada održali 19 protesta u Sarajevu, ali i niz protesta izvan Sarajeva i granica BiH.

“I prije ovog slučaja nije bilo povjerenja u pravosudne institucije a nakon slučaja “Memić” i slučaja “Dragičević” u BL, ono je definitivno narušeno, ako ne i sasvim izgubljeno u KS nakon donošenja presude VS FBiH kojom su Ljubo i Bekrija Seferović pravosnažno oslobođeni od izmišljene optužnice Kantonalnog Tužilaštva KS protiv. Veliku ulogu u tome odigrale su gore pomenute tri oslobađajuće presude, kao i izvještaj AD HOC tijela Komisije za sigurnost SKS te pred Sudom BiH potvrđena optužnica Tužilaštva BiH protiv pet lica koja se terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza”.

Ono što trenutno zabrinjava je frapantna činjenica da se KTKS još uvijek nije oglasilo nakon presude Vrhovnog suda FBiH. KTKS nije dalo komentar na presudu, nije objasnilo javnosti da li će i koje korake nakon takve presude poduzeti protiv tužilaca koji su radili na ovom predmetu jer je očigledno da to tužilaštvo više ne može ponovo istraživati ovaj slučaj koji je preuzelo Tužilaštvo BiH kako bi se konačno utvrdio stvarni način i uzrok smrti Dženana Memića“,

Arijana je podsjetila, da je KTKS optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferović formiralo na iskazima 27 svjedoka, vještačenjima 10 vještaka i na 37 materijalnih dokaza. Niti jednim dokazom nisu uspjeli dokazati van razumne sumnje, da se događaj odvio kako je navedeno u optužnici.

“Na slučaju je radilo ukupno 9 tužilaca, a troškove čitavog procesa pred Kantonalnim sudom KS snose građani ovog kantona, odnosno isti će biti pokriveni iz budžetskih sredstava. O kolikom iznosu se tačno radi, mi možemo samo pretpostaviti. Ono što je sigurno jeste da je u pitanju vise miliona KM”, zaključila je Arijana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje