Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Arapi kupuju bh. samohodnu haubicu

Preuzmite sliku

Prva bh. samohodna haubica, poslijeratno tehnološko čudo namjenske industrije, uskoro bi mogla pojačati vojsku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Rezultat je to nedavnog putovanja predstavnika firme BNT TMiH iz Novog Travnika, dijela nekadašnjeg vojnog giganta “Bratstvo”, u ovu arapsku zemlju. Ne samo da su čelni ljudi firme bili u Emiratima nego je preko mora prevezena i nekoliko tona teška haubica, piše Avaz. Direktor firme  Adis Ikanović je potvrdio kako su se sastali s čelnim ljudima vojske i države koja je zainteresirana za otkup haubice.

“Bili smo u Emiratima i imali nekoliko sastanaka. Uključene su vojska i država, a u ovom trenutku ne mogu ništa više reći.”, kazao je Ikanović.

U danima iza nas trebalo je biti dogovoreno i održano poligonsko gađanje, odnosno testiranje samohodne haubice na ispitnom poligonu vojske UAE. Arapi su se na licu mjesta htjeli uvjeriti u razornu moć bh. haubice. Haubica je testirana mnogo puta u BiH, na poligonu nekadašnjeg giganta, pa su građanima Novog Travnika artiljerijski pucnjevi jedno vrijeme bili dio svakodnevice.

Kad je u pitanju dalekometno gađanje, jedini takav poligon u BiH je u Glamoču. Haubica je konkurentna na tržištu, jer je i do 20 posto jeftinija u odnosu na konkurenciju te puno lakša, što ovakvom artiljerijskom oružju poboljšava mobilnost. Cijena bi trebala biti oko milion maraka po komadu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,