Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Aplikacija Marš mira pomaže učesnicima pohoda

Preuzmite sliku

Dvojezična mobilna aplikacija, na bosanskom i engleskom jeziku, prvi put će biti dostupna ove godine učesnicima Marša mira koji se održava povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolija.

Aplikaciju mogu preuzeti sa Google Playa i Apple Storea za svoje Android i IOSuređaje.

Muhamed Duraković, nosilac projekta izrade aplikacije, izjavio je za AA da ideja postoji već duži period, ali da nisu imali potrebna sredstva za njenu realizaciju.

“Cilj aplikacije jeste omogućiti svim učesnicima Marša mira da što lakše, jednostavnije i sa što više informacija prođu marš rutu od Nezuka do Potočara ili za ljude koji idu iz pravca Žepe”, istakao je Duraković.

Imaju, kako je kazao, dosta bitnih historijskih detalja koje su pripremili za sve učesnike tako da mogu, kada prolaze određenom marš rutom, da vide i pročitaju šta se tu desilo u periodu 1992-1995. godina.

Učesnici će također moći stupiti u direktan telefonski kontakt s organizatorom i ostalim ekipama koje će biti angažovane u Maršu mira.

Ideja postoji duži niz godina, međutim, Duraković je naglasio da nisu imali potrebna sredstva za njenu realizaciju.

“Uz pomoć federalnog Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica uspjeli smo obezbijediti finansijsku podršku za realizaciju ove aplikacije”, dodao je on.

Više od pet hiljada muškaraca, žena i djece iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i ove godine će učestvovati u Maršu mira, koji je pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 11. jula, 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Od Nezuka kod Kalesije pa do Potočara, učesnici Marša mira i ove godine će pješačiti više od 100 kilometara u znak sjećanja na hiljade ubijenih na putu ka slobodnoj teritoriji poslije pada Srebrenice u julu 1995. godine i počinjenog genocida.

Više od deset godina organizuje se Marš mira koji je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje