Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apel za pomoć Hasanu Sejdinoviću osvajaču zlata na Paraolimpijskim igrama u Abu Dabiju

Preuzmite sliku

Zbog neriješenog stambenog statusa Hasana Sejdinovića bosanskohercegovačkog paraolimpijca, pokrenut je apel za sakupljanje sredstva kako bi Hasan i njegova majka dobili konačno krov nad glavom.

Naime, Hasan Sejdinović ima Downov sindrom, živi sa svojom majkom Edisom već deset godina kao podstanar.

Majka ne radi jer se mora starati o Hasanu.

“Ne mogu raditi i biti u radnom odnosu jer 24 sata sam sa njim. Čitavo devetogodišnje školovanje sam provela u hodniku škole čekajući da završi nastavu. Normalno je da ti tokove života moraš predodrediti tom djetetu. Bar u mom slučaju je bilo tako jer sam samohrana majka i morala sam se prilagoditi njemu“- priča Adisa. Hasan je nakon devetogodišnje osnovne škole, završio i srednju i to smjer za kuhara. Majka se posvetila i njegovim sportskim aktivnostima pa je Hasan postigao zapažene rezultate, a kao reprezentativac BiH na specijalnoj Olimpijadi u Abu Dabiju 2019.godine, osvojio zlato.

  • “Kao samohrani roditelj uspjela sam i da ode na specijalnu olimpijadu, što mi je veliko zadovoljstvo da moje dijete predstavlja BIH i njenu zastavu”- priča majka. Međutim, njih dvoje nemaju riješeno stambeno pitanje niti imaju podršku da ga riješe. Iako je Adisa na sve strane upućivala molbe i tražila pomoć, odgovora nije bilo. Pomogla je jedino Općina Čelić.

  • Za stambeno zbrinjavanje, odnosno rješavanjem stambenog statusa, molbu je upućivala Gradskoj upravi Grada Gračanice na čijem području i žive.

    Međutim, odgovor je došao da Grad Gračanica ne posjeduje stanove, već samo kolektivne, izbjegličke centre. Adisa i Hasan sami ne mogu obezbjediti svoj dom te je javno objavljen apel za sve humane ljude koji žele pomoći.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,