Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Apel Tegeltije: Ne zabranjujte ulazak intelektualcima i slobodomislećim ljudima

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija zatražio je od Ministarstva bezbjednosti i Službe za poslove sa strancima BiH da mu u što kraćem roku dostavi spisak stranih državljana kojima je zabranjen ulazak u državu sa jasno navedenim razlozima zabrane.

“Budući da kao predsjedavajući Vijeća ministara nisam obaviješten o spiskovima stranih državljana kojima se zabranjuje ulazak u BiH, tražim od vas da mi isti dostavite u što kraćem roku”, istakao je predsjedavajući VM-a BiH u dopisu.

Tegeltija je naglasio da je Služba za poslove sa strancima BiH Zakonom ovlaštena da vodi i ažurira tzv. Registar određenih stranaca, na osnovu provjera nadležnih institucija.

“Kako određene zabrane ulaska izazivaju različite konotacije prema osobama kojima se zabranjuje ulazak, tako i uznemirenost i revolt na teritoriji Republike Srpske, insistiram da mi hitno dostavite evidenciju osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine, sa jasno navedenim razlozima zabrane ulaska. Također, potrebno je dostaviti i podatke o čijim državljanima je riječ”, navodi se u dopisu.

S obzriom na to da nije riječ o podacima koji imaju stepen tajnosti, niti bi smjele biti tajna, Tegeltija je naglasio da insistira da se navedena evidencija sa traženim podacima javno objavi.

Tegeltija je istakao da podržava zabranu ulaska kriminalcima, te pozvao nadležne službe da “ne zabranjuju ulazak u BiH intelektualcima, akademicima i slobodomislećim ljudima”. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje